Националният статистически институт (НСИ) пусна от днес на сайта си

...
Националният статистически институт (НСИ) пусна от днес на сайта си
Коментари Харесай

Интернет платформа ще показва в реално време как се изпълняват европрограмите

Националният статистически институт (НСИ) пусна от през днешния ден на уеб страницата си платформа Мониторстат, която дава информация в действително време за това какви национални или европейски стратегии и тактики се извършват и до каква степен е стигнало използването им.

Системата улеснява контрола на жителите върху осъществяването на тези стратегии в обособените сфери - опазване на здравето, претовареност, демографска политика, районно развиване други, изясни Диана Янчева, зам.-председател на Национален статистически институт.

Тя уточни и че с стартирането на системата, която непрекъснато ще се добавя, се улеснява доста активността на компаниите, които аплайват за финансиране на планове по европейски стратегии. за задачата те сега са длъжни да изискат два типа информации от централата или районните поделения на института. За тях заплащат такси сред 12 и 25 лева (за уверение за икономическа дейност) и сред 50 и 200 лева (в взаимозависимост от спешността за годишен доклад за дейностите). В допълнение справките по тези претенции могат да бъдат получени единствено персонално от шефове или притежател на компанията, който би трябвало да ги сканира и изпрати на съответното място.

С стартирането на платформата в този момент всички ще се прави онлайн без да се подават заявки от претендентите, нито ще се събират такси, нито чиновник на института персонално ще подписва и подпечатва всичко, както е сега. В допълнение с това ще бъдат облекчени и ръководещите органи по европейските стратегии, защото няма да обработват тези хартиени документи, изясни Янчева. Тя уточни, че във времето е имало и опити за издаване на подправени информации от името на Национален статистически институт, поради което чиновници губели време и да дават показания по заведените каузи.

Платформата е създадена от " Мапекс " и коства 548 380 лева, които са по Оперативна стратегия " Добро ръководство ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР