Националният статистически институт /НСИ/ публикува актуализирана прогноза за населението до

...
Националният статистически институт /НСИ/ публикува актуализирана прогноза за населението до
Коментари Харесай

Сценарий: Населението на България под 5 милиона до 2075 година

Националният статистически институт /НСИ/ разгласява обновена прогноза за популацията до 2090 година .

Демографските прогнози (перспективни проекции на населението) са официални пресмятания, които се правят, при изискване че са възприети избрани догатки за бъдещото развиване на раждаемостта, смъртността и миграцията. Те дават визия за вероятното бъдещо развиване на популацията през планувания интервал.

Прогнозата, е създадена до 2090 година, като са употребени данни за броя на популацията, броя на живородените и умрелите , броя на заселените и изселените. Населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от интервала. Използват се три разнообразни сюжета за проекциите на популацията според от предстоящото социално-икономическо развиване на страната.

Първият се дефинира като реален и е съгласуван с нормативните условия на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развиване на страните членки.

При този вид до 2075 година популацията на страната ще намалее до 4 972 хиляди , или под 5 милиона . Населението на 65 и повече навършени години ще бъде 25.5% , а коефициента на възрастова взаимозависимост – 69.1 , или на 100 лица от популацията в дейна възраст ще се падат 69 лица в подвластните възрасти – под 15 и над 64 години.

Другите два сюжета са създадени при хипотезите, че демографското развиване ще протича при удобни и надлежно при неподходящи социално-икономически процеси в страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР