Националният селекционер по футбол Петър Хубчев даде интервю за агенция

...
Националният селекционер по футбол Петър Хубчев даде интервю за агенция
Коментари Харесай

Хубчев ексклузивно пред БЛИЦ: Защо залага на Ники Михайлов в националния и ще разчита ли на Божинов и... Бербатов?

Националният селекционер по футбол Петър Хубчев даде изявление за организация БЛИЦ. Както е известно, скоро на българския отбор му предстоят две международни квалификации – на 31 август одобряваме Швеция, а на 3 септември гостуваме на Холандия.

- Г-н Хубчев, множеството водещи клубове още веднъж залагат на привличането на чужденци. Това пречи ли на вашата работа като народен селекционер?
- Няма човек на този пост, който да каже, че не му пречи. Няма! Аз обаче, когато бях от другата страна на барикадата и воден клубни тимове, също търсех и разчитах на чужденци. Когато искаш да гониш задачите си, изключително в най-силните отбори в България, няма по какъв начин да не го правиш с задгранични футболисти. Така че ние в националния тим би трябвало да се съобразяваме с събитията и да избираме най-хубавото, което имаме измежду българските играчи.

- Бяхте на Евро 2017 в Грузия. Задава ли се добра вълна от футболисти, които един ден да се озоват в мъжкия отбор на България?
- Доволен съм, че отидохме на място да забележим освен нашия тим, само че и положението на най-хубавите европейски отбори в тази възрастова група. В нашите момчета има капацитет, който те би трябвало да развиват още и още. Но въпроса ви по-скоро би трябвало да го зададете на селекционера на Ангел Стойков. Аз приказвах с него за плюсовете и минусите, които сме забелязали. Откровено казано, момчетата са надарени, само че са изостанали във физическо отношение. Но този проблем не може да бъде позволен от Ангел, а от клубовете и по-специално от треньорите, където младите футболисти играят.

- Грешката на вратаря Георги Китанов в мача ЦСКА – Лудогорец и забиването му на пейката може ли да окаже въздействие на избора ви за международните квалификации с Швеция и с Холандия?
- Няма да изпадам в конкретика и да ви отговоря на въпроса. Скоро ще разглася листата на играчите от българското състезание и тогава ще разберете кои са извикани и кои не за идните два мача.

- Следите ли младия гений Кун Теменужков, който бе в школата на Барселона, а неотдавна мина в британския Лийдс?
- Аз ще се веселя най-вече, когато такива играчи като него се утвърдят в първите тимове, а не в юношеските или вторите тимове на клубовете, където са. Ако в това момче в действителност има голям капацитет, за какво не го разви в Барселона, където изискванията за напредък са прелестни?!  За да останеш там, е нужно освен да имаш чисто футболни качества, само че и темперамент, както и неизменност. По този метод единствено може да вървиш нагоре и да успяваш. Проблемът е, че се избързва с оповестяването на такива момчета за гении и им се начертава голямо бъдеще. Ако на 17 или 18 години отидеш в огромен западноевропейски клуб, само че на 22 или 23 си в отбор от много по-долно равнище, за какъв гений приказваме?

-Имало ли е случай, откогато сте отпред на националния тим, някой да се опитвал да ви се бърка в работата и да ви поучава кого да викате или кого да оставите отвън листата?
- Какво ли не се приказва, какво ли не се написа от всякакви анонимници. До този миг обаче, до тази минута, в която приказваме, нито един президент, управител или футболен човек не ми се е обаждал да ме поучава кой да бъде взет в националния тим. Нито един, убеждавам ви! Тези, които ме познават, знаят доста добре, че това няма да го позволи. Никога!

- Някои обаче ви упрекват, че викате Николай Михайлов, тъй като е наследник на президента на БФС?
- Моля?! Добре – ще бъда съответен с вас. Първо, Николай Михайлов е попадал в проектите и на предходните национални селекционери. Второ, когато го извиках за първи път, желаех да видя качествата му и моментното му положение. Доверих се и на треньора на вратарите Армен Амбарцумян. И аз, и той се убедихме, че Николай има силите и опциите да се оправи със сериозната задача, тъй като става въпрос за националния тим на България. Дадохме му късмет против Холандия на 25 март при успеха ни с 2:0 и всички видяхте, че се оправи. Мога самоуверено да заявя, че той има капацитет, който може да развие в огромен клубен отбор. Николай Михайлов има качества да бъде топ вратар на България.  И апелирам ви, в действителност се нервирам, когато чуя, че е в националния, тъй като е наследник на Борислав Михайлов!

- „ За ” или „ срещу ” ли сте натурализирането на чужденци в националния?
- Практиката демонстрира, че съвсем на всички места в света има такива играчи. Но аз съм по-консервативен и доста мъчно ще се съглася на сходна опция. Въпросният футболист би трябвало да ме убеди не на 100, а на хиляда %, че е подготвен да играе за България. Или по-скоро – че може да играе за България. Трябва да е много добър спортно-технически, с цел да притегли вниманието ми. Трябва да има и голямо предпочитание и сърце, с цел да му се даде подобен късмет.

- Валери Божинов съобщи, че се завръща от Китай в Европа с основна цел един ден още веднъж да облече екипа на България. Възможно ли е това да се случи?
- На въпроса ви ще дава отговор малко и ясно - никой не е отписан от националния. Аз и моят щаб обаче изпращаме повиквателни на тези футболисти, за които считаме, че сега са в нужната форма и могат  да оказват помощ на отбора.

- Вашият коментар по тематиката „ Бербатов ”. Ако той си откри тим, допустимо ли е да имате диалог с него по отношение на възможното му завръщане в националния?
- Вижте. Първо, Бербатов още преди 7 години разгласи, че се отдръпва от националния. Второ, той не е играл съвсем две години професионален футбол. Трето, на възраст е... Ако би трябвало да ви дава отговор в границите на шегата – към този момент Бербатов няма да бъде викан в националния.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР