Националният съюз на румънските превозвачи приветства постигнатото политическо споразумение за

...
Националният съюз на румънските превозвачи приветства постигнатото политическо споразумение за
Коментари Харесай

Автомобилни превозвачи в Румъния: Искаме точна дата за сухопътен Шенген

Националният съюз на румънските превозвачи приветства постигнатото политическо съглашение за разширението на Шенгенското пространство с въздушните и морските граници на Румъния и България от март 2024 година, само че в същото време приканва румънските и европейските управляващи да дефинират точна дата за влизане в действие на шенгенските безвизови правила и във връзка с сухопътните граници, считано от 2024 година Това съобщи румънската осведомителна организация Аджерпрес, заяви Българска телеграфна агенция.

„ Присъединяването към Шенген е значима и дълго чакана от румънските пасажери и транспортни оператори стъпка, която трябваше да бъде подхваната още през 2011 година, когато европейските институции откриха, че Румъния дава отговор на всички механически условия. Като се има поради, че всички данни за пасажерите са разполагаем на операторите на въздушен превоз, разширението на Шенгенското пространство с въздушните граници на Румъния можеше да бъде осъществено от дълго време. За забавянето явно няма опрощение от техническо естество, а аргументите са политически; членовете на клуба на Европейски Съюз бяха решили да санкционират Румъния и България и да понижат тяхната конкурентоспособност, ограничавайки капацитета им за развиване.

Сега присъединението на Румъния към Шенген със сухопътните ѝ граници е въпрос от незабавен порядък за товарните превозвачи, чиято успеваемост сега е съществено ощетена заради продължителното очакване (около 30 – 36 часа на ден на границата сред Румъния и България), и за автобусните компании, тъй че да се избегне забележителната административна тежест, произлизаща от новите отговорности за инспекция на данните на пасажерите в европейските системи EES и ETIAS за регистрация и разрешаване на пътувания, считано от идната година “, сподели основният секретар на Националния съюз на румънските превозвачи Раду Динеску.

Според тазгодишен отчет на организацията за следствията върху шосейния товарен превоз в Румъния от това, че страната остава отвън Шенген, този бранш е понесъл загуби в размер на 2,41 милиарда евро.

„ Искаме неотложно установяване на съответна дата за влизане на Румъния в Шенген и със сухопътните ѝ граници, а в случай че има специфични условия, те да бъдат ясно посочени, с цел да имаме точна визия за планувания миг на присъединението и за задачите, които би трябвало да бъдат реализирани. Критериите, които останалите членове на клуба на Европейски Съюз желаят Румъния и България да изпълнят, не би трябвало да надвишават общата рамка и техническите условия за приемане “, сподели Динеску.

Представители на Националния съюз на румънските превозвачи означават, че автомобилният превоз, икономическият бранш в Румъния с максимален дял (7,66 милиарда евро за 2022 г.) в износа на услуги, е най-силно обиден от това, че страната остава отвън Шенген.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР