Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира в петък, 11

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира в петък, 11
Коментари Харесай

Тристранката се събира за размера на минималната заплата от 1 януари 2025 г.

Националният съвет за тристранно съдействие се събира в петък, 11 октомври 2024 година, за разискване на план на Постановление на Министерския съвет за установяване размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2025 година, импортиран от министъра на труда и обществената политика. Заседанието на НСТС ще се състои в Гранитна зала в постройката на Министерски съвет, оповестяват от държавната пресслужба. 

Вдигат със 144 лв. минималната работна заплата

С план на Постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната (МРЗ) от 1 януари 2025 година да стане 1077 лв., стана ясно на 28 август. Увеличението е с 15,4%, от 933 лева на1077 лева, както дни по-рано заяви първо “Труд news ”, документът е оповестен за публично разискване в държавния портал Strategy.

В причините за нарастването на МРЗ е посочено, че по този начин ще се увеличи мотивацията на най-нискодоходната част от работната мощ за търсене на работа, осъществяване и задържане на трудовия пазар, за повишение на виталното ниво, понижаване на риска от беднотия измежду работещите и понижаване на подоходното неравноправие, както и за стимулиране на вътрешното търсене.

Средногодишно, съотношението сред размера на минималната работна заплата от 1 077 лева към междинната работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата 2023 година и първите две тримесечия на настоящата 2024 година, е 50%. Предложеният размер на МРЗ от 1 077 лева се приближава до главните допускания по Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2024 - 2026 година, където минималната работна заплата за страната за 2025 година е заложена в размер на 1 052 лева

Съгласно наредбите на Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за идната календарна година се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година и не може да е по-ниска от избраната за миналата година.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР