Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира на редовно заседание

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира на редовно заседание
Коментари Харесай

НСТС ще разгледа предлаганите промени в Трудовия кодекс

Националният съвет за тристранно съдействие се събира на постоянно съвещание през днешния ден, с цел да разиска предлагани от страната промени в Кодекса на труда. Част от тях са свързани с повишението на санкциите за бизнеса, който жестоко и редовно нарушава трудовото законодателство.

С измененията в Трудовия кодекс се предлага да се вкара имуществена глоба и санкция от 20 до 30 хиляди лв. при открити систематични нарушавания - с изключение на за работа без контракти, по този начин и за не заплащане на заплати и компенсации. Тези нарушавания директно засягат служащите и ощетяват обществената система като основават нелоялна конкуренция, аргументират се от държавното управление.

Тристранката се събира на следващия ден

Предвидена е опция при открито нарушаване на законодателството работодателят да подписва съглашение и да понижава размера на глобата до 70 на 100 от нейния цялостен размер. Това обаче няма да важи при повторните нарушавания. Предлага се от осем на четири месеца да се понижи условия стаж, с цел да се употребява заплатен годишен отпуск за служащите, които за първи път постъпват на работа.

Ако бизнесът и синдикатите са се договорили между тях в групов трудов контракт, ще се позволява изключителният труд на служащия да е до 300 часа за една календарна година. За всички останали, които не са обхванати от договарянето, изключителният труд ще остане както сега - 150 часа годишно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР