Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази подкрепа за предлаганите

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази подкрепа за предлаганите
Коментари Харесай

Въвеждат „европейска пенсия“ в България

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) изрази поддръжка за предлаганите промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които у нас се вкарва Паневропейският пенсионен артикул. Вносител на предлагането, обсъждано на днешното съвещание на съвещателния орган, е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съобщи Фрог.

Паневропейският пенсионен артикул, придобил известност под названието " европейска пенсия ", ще даде опция фондове от други страни на Европейски Съюз да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии. Промените ще разрешат и преместване на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в границите на Съюза, в случай че обезпечения смени мястото си на живеене.

Европейските пенсии ще са напълно на непринуден принцип, сходно на фондовете за непринудено пенсионно обезпечаване, които и сега съществуват в българското законодателство, планува още законопроектът. Пенсионните артикули ще се разграничават един от различен, а хората ще имат опция сами да вземат участие в ръководството на вложенията, избирайки доходоносни, само че рискови или или по-малко рискови, само че по-безопасни разновидности на ръководство на средствата си. Всеки обезпечен ще може да има единствено една сметка за европейска пенсия. 

Социалните сътрудници в НСТС обявиха кардинална поддръжка за предлаганите промени. От КТ „ Подкрепа “ се усъмниха в тяхната успеваемост. Според синдиката този механизъм няма да сработи в страна, в която хората имат прекомерно лимитирани благоприятни условия да икономисват спомагателни средства.

Другият план за промени в кодекса за обществено обезпечаване е импортиран от Движение за права и свободи. От КТ „ Подкрепа “ поддържаха така наречен " автентичен стаж ", само че следва Народното събрание да реши дали да го одобри. 

Политическа партия ГЕРБ предлага в закона да бъдат заложени съотвени равнища на възнаграждение за медицинските експерти. От КТ „ Подкрепа “ поддържаха предлагането, само че обявиха, че това е " до известна степен двуличие, тъй като от ГЕРБ са можели да предложат такава мярка до предходната година, само че не са го създали ". Това разяснява икономистът към КТ " Подкрепа " Ваня Григорова на брифинг след съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР