Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова
Коментари Харесай

Тристранният съвет изгони Мая Манолова от заседанието си

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от съвещанието си. Според ръководителя й вицепремиерът Валери Симеонов публичният бранител няма право да участва, защото съвещанието е закрито и тя не е член на съвета.

Омбудсманът изясни, че тематиките, които ще се разискват са значими, а по един от законопроектите даже тя е вносител - този за ранното пенсиониране на миньорите.

"Мястото на омбудсмана е там, където се разискват проблеми, които засягат правата хората и това ми е позволено от закона за омбудсмана “, разяснява с оскърбление Манолова.

Тя изясни, че Светлана Ангелова от ГЕРБ я е помолила да отбрани съвета на Тристранка вместо нея, защото националният представител има ангажимент в изборния си регион. По думите й общественият министър Бисер Петков е знаел за това от седмица.

Председателят на съвещанието Симеонов сподели, че омбудсманът не е поканен публично и съобщи, че в случай че е желала да участва е трябвало да се обърне към него преди съвещанието.

Националният съвет за тристранно съдействие разисква през днешния ден измененията в системата на ТЕЛК. Предвижда се лекарите да дават проценти на нетрудоспособност единствено за главно, само че не и за съпътстващи болести.

В момента трайната нетрудоспособност се образува въз основата на всички съпътстващи диагнози, само че това ще отпадне.

Друга смяна е, че за всяко заболяване към този момент има тъкмо избран % на нетрудоспособност. Досега той варираше в разнообразни диапазони.

За да се избегнат порочни схеми, в състава на ТЕЛК-овете ще сменят разнообразни експерти. Реформата стана причина за митинги измежду хората с увреждания.

Радев: Хората с увреждания желаят да работят, а не да разчитат на помощи от страната

Борисов ще желае доклад за парите за здраве и обществена политика

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР