Националният съвет по туризъм прие на заседание Годишната програма за

...
Националният съвет по туризъм прие на заседание Годишната програма за
Коментари Харесай

Националният съвет по туризъм прие Годишната програма за Национална туристическа реклама 2023


Националният съвет по туризъм одобри на съвещание Годишната стратегия за Национална туристическа реклама 2023. Съветът беше открит от министъра на туризма доктор. По думите му туризмът се възвръща и за това съдим освен от положителните цифри, а и от триумфите на интернационалните тържища. „ Туризмът идва с гневна скорост, той се завръща. От нашите дейности или бездействия зависи къде ще се намираме, дали ще бъдем в първия или в последния вагон на влака “, съобщи в обръщението си към участниците министърът.

„ На 2 август встъпихме в служба като длъжностен кабинет, като главната ни концепция беше да продължим положителните политики на предходния кабинет. Постоянното спиране на ръководството на министерството води до неспособност за реализиране на по-дългосрочни политики. Надявам се да се откри формула, посредством която най-малко за няколко години да имаме устойчиво ръководство, с цел да придвижим туризма в вярна посока “, съобщи министър Димитров.

Министърът направи доклад пред членовета на съвета за свършеното през последните близо пет месеца. По думите му главната компликация е била отчетността по стратегиите за украинските бежанци. Скоростта на заплащане е удвоена, изчистени са съвсем всички заверени заплащания, а към 5% са противоречиви заплащания. Една по една се ревизират всички тъжби, подадени от хотелиерите, заяви министърът и добави, че министерството беше длъжно и потвърди, че е добър сътрудник на бизнеса в сложни моменти.

Във фокуса на работата на министерството беше и казусът със забавените категоризации на обекти. 1226 инспекции и категорации са осъществени през последните месеци от ръководството на служебния кабинет, чакат се още под 70 категоризации, заяви министърът. В обръщението си доктор Димитров засегна и тематиката за инспекциите на плажовете, които през летен 2022 са били 413. „ Плажове са лицето ни пред света, огромната ни битка беше да убедим концесионерите, че интернационалният еко етикет „ Син байрак “ за плажовете ни е значим, чакаме следващата година плажовете със наследник байрак да се удвоят от 19 на 40 “, заяви още министърът. Сред предпочитаните тематики са интернационалните контакти и рекламна акция за популяризация на българския туризъм, както и подготовката на идния зимен сезон.

Заместник-министър Ирена Георгиева показа разбор на сезон Лято 2022, който демонстрира растеж от близо 20% по отношение на летния сезон на 2021 година България е една от страните в Европа с максимален растеж и с най-голяма експедитивност на възобновяване на туризма по отношение на предпандемичната 2019 година Над 4,3 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване с 10 и повече кревати през летния сезон, като в тази цифра не се включват укранските жители. Общото ниво на възобновяване на туристопотока е 93%, в случай че приемем летен сезон 2019 година за 100%. През миналото лято пътуванията на българи в страната минаха 2 млн., означаваме растеж на вътрешния туризъм в размер на 7% по отношение на 2021 година Входящият туризъм също се възвръща, общият брой регистрации на задгранични туристи е над 2 млн. без настанените украински жители. Увеличението по отношение на 2021 година в безспорни числа е над 500 хиляди „ Въпреки това, най-рано през 2025 година чакаме входящият туризъм да доближи нивото на летен сезон 2019, като един от факторите е войната в Украйна “, уточни заместник-министър Георгиева. За интервала май-септември 2022 година 697 хиляди румънски туристи са избрали България за своята отмора и това им отрежда първото място, следвани от Полша и Германия. Останалите значими за България пазари са Обединеното кралство, Чехия, Израел и други

По време на срещата заместник-министър Георгиева показа и упованията за зимен сезон 2022/2023, които на този стадий са оптимистични. Прогнозата е, че още веднъж вътрешният пазар ще е водещ за зимните ни курорти. Традиционно българските туристи правят към 1 млн. пътувания с пребиваване в местата за настаняване с 10 и повече кревати. Очакванията са, че ще продължи възобновяване на входящия туризъм, интерес има от пазарите Англия, Румъния, Израел, Северна Македония, Сърбия и Гърция.

В рамките на съвещанието заместник-министърът на туризма Мариела Модева показа Годишната стратегия за национална туристическа реклама 2023. Сред главните цели в маркетинговата активност на Министерство на туризма за 2023 година са одобряване известността на бранд България като развита европейска туристическа дестинация, налагане позитивен имидж на страната ни посредством цялостния микс от маркетингови интензивности, стратегически партньорства и обмисляне и реализиране на засилени рекламни акции, ориентирани както към вътрешния, по този начин и към предпочитаните интернационалните пазари. Ще се ползва най-благоприятен микс от маркетингови принадлежности, усилване на дигитализацията и реализиране на оптималната успеваемост и резултатност на всички рекламни интензивности.

При акциите за зимен сезон 2022/2023 година и летен сезон 2023 година е прибавен качествено нов метод, който е ориентиран към метода на пазаруване на реклама на целеви пазари - авансово заложени параметри за реализиране на избрани цели, както и оптимално таргетиране и ангажиране на аудиторията. Фокус е обсегът на акциите във водещи национални телевизионни медии на целеви и перспективни пазари за промотиране на летен сезон 2022 година Таргет групите са на възраст сред 18 и 60 година, като се регистрират спецификите на всеки обособен пазар. 

За зимен сезон 2022/2023, за удължение крилата на сезоните, за разпространение на профилираните типове туризъм, както и за подготовка на летен сезон 2023 година към този момент стартираха акции в България, Австрия, Германия, Израел, Полша, Северна Македония, Чехия, и предстоят в Гърция и Сърбия.

През 2022 година Министерство на туризма на Република България провежда представянето и присъединяване на страната ни в над 25 интернационалните туристически и профилирани изложби и конгреси на съществени и перспективни пазари, в т. ч. беше извършено „ роуд шоу “ в Полша и редица срещи на високо равнище, уточни заместник-министър Модева. Министерство на туризма годишно възнамерява представянето на България на интернационалните туристически изложби с представителни щандове – близо 30, неразделна част от Годишната стратегия за национална туристическа реклама. През 2023 година България ще бъде страна сътрудник на ревюто AITF в Баку, Азербайджан. С оглед динамичната обстановка както на интернационалния, по този начин и на вътрешния пазар и напъните, които Министерство на туризма поставя за подкрепяне на един от най-засегнатите браншове на българската стопанска система, мярката за преференциални такси (50% от постоянната такса) за присъединяване на български национални и осведомителни щандове ще бъде продължена и през 2023 година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма. 

На съвещанието бяха разисквани разнообразни тематики и хрумвания по отношение на рекламата на страната, предлагането на разнообразни типове туристически артикули и бюджета за маркетинг и реклама. Заседанието на Националния съвет по туризъм се организира при засилен интерес от страна на институциите и бизнеса. От 48 члена на съвета, одобрени със заповед на Министъра на туризма, участваха 40, което до този миг не се е случвало.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР