Националният съвет на Движението Да, България“ прие редица важни решения

...
Националният съвет на Движението Да, България“ прие редица важни решения
Коментари Харесай

Националният съвет на „Да, България“ определи позицията си относно втория мандат

Националният съвет на Движението „ Да, България “ одобри редица значими решения по отношение на настоящата политическа рецесия в страната. Тези решения се отнасят до отношението на партията към втория мандат за сформиране на държавно управление, нуждата от институционални промени и опцията за осъществяване на трети мандат.

Първо и главно „ Да, България “ удостовери, че техните народни представители няма да поддържат излъчването на кабинет с втория мандат . Ако подобен кабинет бъде формиран, партията ще заеме опозиционна позиция. Това решение идва в отговор на възходящите опасности от задълбочаване на политическата рецесия и осъществяване на нови предварителни парламентарни избори без нужните институционални и кадрови промени.

Според Националния съвет единственият излаз от политическата рецесия е използването на пакет от ограничения за продължение на правосъдната промяна, битка с корупцията, попълване на основни регулатори, промяна на службите и изборното законодателство. Тези промени би трябвало да подсигуряват европейския модел на развиване на страната и запазването на нейната геополитическа ориентировка.

Националният съвет акцентира смисъла на разграждането на модела “Пеевски ” посредством използване на горепосочените промени. Партията счита, че всяка рационална опция за разграждане на този модел би трябвало да бъде употребена и че би трябвало да се противодейства на неговото презареждане.

Въпреки разминаването на гледните точки в обединението ПП-ДБ по отношение на реализирането на третия мандат Националният съвет на „ Да, България “ смята, че третият мандат, осъществен като непартиен и народен , може да бъде единствената платформа за намиране на решение на горепосочените проблеми в границите на 50-ото Народно заседание. Това обаче ще бъде допустимо единствено, в случай че има налично болшинство за осъществяване на нужните промени.

Националният съвет одобри проект за деяние , който включва:

– Работата за реализиране на единна и трайна позиция на ПП-ДБ по отношение на формулата за ръководство на страната.
– Предложение към сътрудниците от ПП-ДБ за разискване на ангажиране с трети мандат единствено при съществуване на необятно програмно болшинство за антикорупционни промени.
– План за съвещания с останалите политически сили за приемане на декларация „ За подсилване на парламентарната република посредством продължение на промените “.
– Ако има болшинство за промени, проект за договаряния за сформиране на кабинет с стеснен мандат и период.
– Ако 50-ото Народно заседание не успее да излъчи държавно управление, формулата „ поддръжка против промени “ да се ползва трайно.
– Националният съвет също по този начин ще стартира договаряния с Политическа партия и ДСБ по признатата преговорна рамка за надграждане на съдружната формула.

Националният съвет на „ Продължаваме промяната “ одобри нова тактика и курс за консолидация

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР