Националният съвет на БСП събра над 70 подписа за провеждане

...
Националният съвет на БСП събра над 70 подписа за провеждане
Коментари Харесай

Петър Витанов: БСП загива, а на ръководството му е безразлично

Националният съвет на Българска социалистическа партия събра над 70 подписа за осъществяване на ексклузивен конгрес, на който да се разиска бъдещето на Българска социалистическа партия, поради обстоятелството, че партията реализира най- слабия си резултат на избори. Трябва да се промени курса, не просто да бъдат заменени имена. Това изясни пред БНР Петър Витанов, който е евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„ Необходима е нова посока, както и смяна на екипите. Променени би трябвало да бъдат и посланията. Нужно ни е организационно подсилване и адаптиране към актуалните условия. Останах шокиран от изборния резултат. Българска социалистическа партия към този момент е пета политическа мощ. По-шокиращо, даже от резултата, е безразличието на това управление. То е и равнодушие към ориста на партията. Аз не мога да се примиря. Не е малко пропадането. Последните конференции ми звучат по един и същи метод. Президентът ли не беше отговорен, Сергей Станишев ли… Сега и Гешев ни е отговорен, Кирил Добрев – също…Световното задкулисие, Сорос, всички. Не одобрявам това прекачване на виновност “.

Цялото ръководство  на алената партия е проблематично, изясни Петър Витанов. „ Когато не виждаш казуса в себе си, не можеш да направиш крачка настрана. Цялото управление не може да се опълчи. Има противоречие, само че то остава по кюшетата и кръчмите “.

Според социологическите проучвания, левите хора в България са един милион и половина, или една четвърт, само че те не се разпознават с Българска социалистическа партия сега, изясни още евродепутатът. „ Има доста хора, които са демотивирани и разочаровани. За последната година и половина над 600 хиляди гласоподаватели на партията са изгубени. Ние не можем да накараме членовете и техните фамилии да излязат да гласоподават “.

Никой не си е разрешил да подлага на критика партията по време на акцията, подсети още той. „ Хвърлят се лични обвинявания. Всеки  е помагал финансово и с времето си, с цел да има партията по-добър резултат. Не одобрявам такива обвинявания, че хора, които са съюзили с ГЕРБ, Гешев и така нататък желаят да смъкват управлението “.

Очевидно има изхабяване и насъбрано съмнение, изясни Витанов. „ Не може през последните месеци лаймотивът на Българска социалистическа партия да е с кого ще вършим коалиция. Левият гласоподавател няма право на избор. В най- бедната страна в Европейски Съюз левите хора нямат свое посланичество. Българска социалистическа партия загуби проценти и поради съдружната си политика. Трудно е за хората, изключително по- възрастното потомство, да преглътнат подобен вид обединяване “.

Социалните придобивки са факт, само че стига сме говорили единствено и само за пенсии, прикани той. „ Изключително значимо е, само че би трябвало да насочим вниманието си и към младежите, да ги спечелим. Как да имаме бъдеще като партия, в случай че не насочим вниманието си и към тях. Не подценявам обществения детайл, само че не може единствено това да е. Българска социалистическа партия е призвана да се грижи за най- уязвимите хора, да се бори с неравенства. Не преглеждаме екологичните въпроси. Ние се превърнахме в една националистическа партия “.

Българска социалистическа партия няма време да оставя нещата както досега, съобщи евродепутатът. „ Мнозинството от членовете на Националния съвет мислят, че би трябвало да има смяна. Или ще успеем да се реформираме и да тръгнем по нов път, или ще загинем. Това е финален пердах за Българска социалистическа партия. Конгресът може да даде нова посока и да направи обновяване. Пленумът в събота е съдбоносен за българската левица. Трябва да бъде призован конгрес, където въпросите за водачество, обновлението, посланията и организацията да бъдат прегледани “.

Днес в Екологичен потенциал се преглежда въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген. „ Имаме единодушие, че сме обект на дискриминация. Не сме одобрявани в Шенген, макар че сме изпълнили всички условия. Ценим свободата и правото на свободно пътешестване. Когато е лимитирано, има неправда “, изясни Витанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР