Националният съвет на БСП решава дали ще подкрепи проектокабинета на

...
Националният съвет на БСП решава дали ще подкрепи проектокабинета на
Коментари Харесай

Пленумът на БСП решава ще даде ли рамо на кабинета на ИТН

Националният съвет на Българска социалистическа партия взема решение дали ще поддържа проектокабинета на номиминирания за министър-председател от " ИТН " Пламен Николов.

Още на влизане на " Позитано " 20 някои от социалистите, гравитиращи към вътрешната съпротива, дадоха да се разбере, че държат да научат цената на възможна поддръжка и упорстват за документално съглашение с " ИТН ".

Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов, който е член на пленума на Българска социалистическа партия, акцентира, че социалистите и гласоподавателите на левицата би трябвало да бъдат осведомени.

Преди пленума служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов разяснява, че Националният съвет дължи на членовете и гласоподавателите на Българска социалистическа партия съглашение с ясни и съответни задължения за избран период като изискване за поддръжка на държавно управление в този парламент. Той призна, че на него не му стига единствено едно изказване на Има Такъв Народ от трибуната с изредените цели. По думите му, в случай че мандатоносителите откажат документално съглашение с Българска социалистическа партия, това ще е за тяхна сметка.

 Янаки Стоилов
Янаки Стоилов
Снимка: Булфото

Бившият зам.-председател на партията Кирил Добрев разяснява, че за към месец управлението на Българска социалистическа партия е извървяло един дълъг път - от съществени рецензии към " ИТН " до 90 % съвпадане на стратегиите. " И в този момент влизам вътре да схвана каква е цената на това нещо и по кое време тъкмо ще я заплати партията ", добави той.

 Кирил Добрев
Кирил Добрев
Снимка: Българска телеграфна агенция

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов разяснява, че първото нещо, което би трябвало да чуят, е разбор на осъществявания мандат, който Народно събрание на Българска социалистическа партия даде на парламентарната група за диалози по цели на бъдещо държавно управление.

И той се разгласи за документално съглашение с Има Такъв Народ, което да послужи за база на възможната поддръжка.

" Второ - би трябвало да чуем дали ще има документално съглашение въз основата, на което да се обуславя една или друга поддръжка, уточни той. Трето - да забележим дали има " червени линии ", които ние ще сложим и които няма да се повдигат, и които ще бъдат разграничителни, в случай че тези въпроси са част от дебата в парламентарната зала ", добави Паргов.

По думите му " алените линии " са мажоритарен избор, партийна дотация от 1 лев на глас и отвод от АЕЦ " Белене ". Червените кардинално постоянно са защитавали противоположната позиция от тази на Има Такъв Народ. Лидерът на столичните социалисти направи ангажимента, че всяко партньорство си има цена. " Въпросът е да забележим каква е цената на решението, което ще вземем по-късно ", разяснява Паргов.

 Петър Мутафчиев на влизане на Пленума на Българска социалистическа партия
Петър Мутафчиев на влизане на Пленума на Българска социалистическа партия
Снимка: Булфото

В началото на съвещанието депутатът и член на Изпълнителното бюро Иван Иванов е предложил да дадат поддръжка на Има Такъв Народ, само че под изискването единствено в случай че реализиран поддръжка и от Демократична България и от " Изправи се БГ!Ние идваме. "

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР