Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното

...
Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното
Коментари Харесай

Националният съвет на БЛС: Неразумно и нерационално е пълното отпадане на хартиената рецепта


Националният съвет на Български лекарски съюз е изрично срещу цялостното отпадане на хартиената рецепта. Това стана ясно по време на днешното съвещание на съвета, оповестиха от съсловната организация.

Лекарският съюз поддържа дигитализацията на бранша, само че без това да бъде за сметка на ограничението на правата на лекарите и пациентите, безапелационни са от Националния съвет.

" Заложените промени в Наредба № 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, оповестени за публично разискване, са недомислени, неаргументирани и ще доведат само до пораждане на в допълнение напрежение по оста “лекар - пациент”. Нещо повече: те нарушават правата на пациентите и попречват лекарите в осъществяването на служебните им отговорности. С отпадането напълно на хартиената рецепта, ще се стигне до обстановки, в които доктор, отвън кабинета си, няма да може да предписва лекуване и да бъде в интерес на своите пациенти ", споделят от БЛС.

" Заложените промени слагат и редица значими въпроси: Защо хартиените предписания важат в цяла Европа, а у нас се възнамерява да отпаднат напълно? Как ще бъде изписвана терапия на пациентите от екипите на незабавна помощ и по време на домашни визити? Как ще бъдат обслужвани непознатите жители, които идват на отмора у нас и се постанова да им бъде предписана терапия? И още доста други въпроси, които обаче остават без отговор. Затова: Националният съвет на БЛС упорства хартиената рецепта да продължи да важи редом с електронната такава и припомня: Лекарят е доктор във всеки един миг, освен в работно време, пред своя компютър! ", допълват от съсловната организация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР