Националният план за възстановяване представлява една кавърверсия на Националната програма

...
Националният план за възстановяване представлява една кавърверсия на Националната програма
Коментари Харесай

Икономист: Имаме нужда от агресивна промяна в икономическата политика

Националният проект за възобновяване съставлява една кавърверсия на Националната стратегия за развиване на България: 2030. Тя има съществени дефекти и неправилни неща. България има потребност от нападателна смяна на своята икономическа политика.
Това съобщи пред Българското национално радио икономистът и учител в УНСС Щерьо Ножаров.

Повод за коментара му е Националният проект за възобновяване и резистентност. Чрез него би трябвало да бъдат адресирани структурните проблеми в стопанската система и надлежно нужните промени и вложения. Днес се организира и обществена полемика, отдадена на втория дирек от въпросния проект - " Зелена България ". Чрез него би трябвало да бъде обрисувана посоката на страната като държава-членка на Европейски Съюз.

Планът обаче е обект на редица рецензии. Според специалисти в него липсват промени. А от такива има потребност в редица системи.

Критиките против този проект са толкоз многочислени и са от цялата палитра на българското общество – явно е, че той не е изработен добре, счита Ножаров.

Основната неточност в него е, че като страна в никакъв случай няма да осигурим нисковъглеродна стопанска система, в случай че не осигурим различна претовареност на хората в миннодобивната промишленост. Ако това не бъде направено, има редица предпоставки за напрежение, а синдикатите постоянно ще бъдат срещу.

“На първо място прави усещане, че акцентите в този проект се разграничават от акцентите на държавния бюджет за следващата година. Това не би трябвало да е по този начин - от чиста научна и чисто управническа позиция. На Бюджет 2021 главният и може да се каже единствен акцент е общественият, а този проект се занимава с нововъведения, зелено развиване и прочее”, уточни икономистът.

Планът изцяло съответствува с нейните глави. Разликата е, че тук последните 2 глави са слети в една. За самото качество на проекта – “Националната стратегия за развиване на България 2030 има съществени дефекти, има и неправилни неща. Тя, за мен, е във формата на идея. Смятам, че линейният график, квалифициран за нейното осъществяване, се е трансформирал в Национален проект за възстновяване и устойчивост”, уточни още Ножаров.

По думите му създателите на проекта изцяло неправилно схващат кръговата стопанска система. Така е и с създателите на програмата.

“Като главен знак за кръговата стопанска система е посочен огромният размер преработване – равнището на преработване. Което е безусловно неправилно и погрешно. Целта на кръговата стопанска система е противоположното – нищо освен да не стига до депониране, а и нищо да не стига до преработване. Рециклирането е част от остарелия модел за линейна стопанска система, а кръговата стопанска система се занимава с акцент планиране и дизайн на продуктите по подобен метод, че да бъдат наново употребявани и непосредствено върнати най-малко на части и съединени от тези елементи нови артикули в стопанската система. Индустриалните паркове също са едно остаряло виждане от 80-те години на ХХ век”, изясни Ножаров.

Иновациите – ние приказваме единствено за акцент върху учебното обучение и STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics – образование посредством методите на науката, технологиите, инженерството и математиката), не че това е неприятно. STEM средата като цяло има планове най-много да усили обществените функционалности на междинното обучение и да понижи общественото изключване – нищо друго. Но това няма да построи по никакъв метод нито нововъведения, нито стопанска система на знанието. Висшето обучение у нас е нереформирано. А и с какви учители ние ще вършим STEM в България, откакто няма по университетите програмен продукт за инспекция на плагиатството?... "

България има потребност от нападателна смяна на своята икономическа политика

" И това не се вижда в този проект. В момента стопанската система е на капацитета си – т.е. имаме извънредно висока претовареност, даже в коронакризата заетостта остава близка до теоретично оптималната. А стопанската система демонстрира прекомерно скромни резултати, свързани с икономическия напредък – тя работи на най-много, а икономическият напредък не е догонващ, а изоставащ. Това значи, че би трябвало коренна промяна на икономиката”, счита Ножаров.

" Ние в никакъв случай няма да осигурим нисковъглеродна стопанска система, в случай че не осигурим, преди всичко, различна претовареност на хората от миннодобивната промишленост. Винаги ще има обществено напрежение, синдикатите ще бъдат срещу... Този проект е направен в изискванията, в които няма никаква визия каква би била различната претовареност на тези хора, които въобще не са малко”, добави още икономистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР