Националният план за възстановяване и устойчивост на България вече е

...
Националният план за възстановяване и устойчивост на България вече е
Коментари Харесай

Кабинетът започна с „доста сериозни промени“ по Плана за възстановяване

Националният проект за възобновяване и резистентност на България към този момент е предаден на Европейската комисия, която преглежда направените по него промени. Това разгласи министър председателят Кирил Петков в залата на Народното събрание. Той уточни, че Еврокомисията преглежда плана, който ще бъде оповестен и за публично разискване.

Въпреки че Петков не уточни съответни промени по Плана, той акцентира, че са заложени „ много съществени промени в някои от секторните политики “. За образец той даде енергийния бранш, в който бе заложено построяването на дребни парогазови централи в Маришкия басейн. По думите на Петков в изпратения в Брюксел вид през октомври има несъразмерна взаимозависимост от съветския газ, а в подтекста на напрежението сред НАТО и Русия има огромен риск от евентуални наказания и евентуална сигурност в подаването на газ.

Ние като едно ново държавно управление не може да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим тази част от проекта, с цел да имаме по-независима и по-зелена енергетика “, отговори Петков.

Още предишния месец Петков разясни, че се мисли за потреблението на геотермални източници за производството на сила. Днес вицепремиерът по европейските въпроси Асен Василев посочи, че в новия вид на Плана е заложено

много огромно проучване на страната и ресурсите с задоволително дълбочинни сондажи, с цел да се види какъв е ресурса “.

Василев уточни, че за момента са разпознати 6 или 7 обекта, където температурите доближават до и над 90 градуса и които могат да бъдат употребявани за произвеждане на електрическа енергия.

Вицепремиерът за повторно пред депутатите уточни, че държавното управление е провело диалози с две компании, които са построили най-вече такива мощности в Турция. Фирмите са показали, че в Южна България геоложката конструкция е извънредно близка до тази в Турция.
Проектите за опазване на здравето са понижени
Проектите, заложени в бранша на опазването на здравето в Националния проект са понижени, като отвън рамката остава планът за развиване на националната система за незабавни връзки с обединен номер 112. Това стана ясно по време на чуването на здравния министър Асена Сербезова в Народното събрание в четвъртък.

Тя уточни шест плана, които са сполучливо предпазени и включени в националния проект. Извън тях остава точно системата за незабавни връзки, като ресурсът за нея бе към 56 млн. лева, с които в този момент общо са понижени средствата в Плана за бранша на опазването на здравето до близо 792 млн. лева Повече от половината от тях са предопределени за модернизацията на лечебните заведения с нова инсталация.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР