Националният парламент на Куба днес ще избере нов президент на

...
Националният парламент на Куба днес ще избере нов президент на
Коментари Харесай

Куба избира президент

Националният парламент на Куба през днешния ден ще избере нов президент на страната.Наследникът на Раул Кастро ще бъде разгласен на идващия ден, осведоми АП.

Необичайната двудневна процедура ще завърши с избирането на президент, който за първи път от близо шест десетилетия няма да бъде от фамилия Кастро.

Парламентът нормално избира водач в границите на един ден. Гласуването съвсем постоянно е анонимно.

Вестникът на Комунистическата партия "Гранма " написа, че Народното събрание ще се събере в 09,00 часа локално време и ще избере водачи на законодателния орган преди да пристъпи към гласоподаване на президент и други членове на Държавния съвет - най-важният политически орган в страната. "Гранма " добавя, че държавната телевизия ще излъчва онлайн "най-важните моменти ".

Тайният избор ще бъде преброен от Националната изборна комисия. Резултатите ще бъдат обявени в четвъртък, добавя изданието.

Новият президент ще размени 86-годишния Раул Кастро, който се отдръпва след два 5-годишни мандата. Брат му Фидел беше министър председател и президент от 1959 година до 2006 година

57-годишният вицепрезидент Мигел Диас-Канел - инженер, който преди е служил като министър на образованието, е любимец да размени Раул Кастро.

Но конституцията разрешава всеки един член в 605-местния законодателен орган да бъде определен за началник на Държавния съвет.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР