Националният паметник на културата Баба Вида“ във Видин продължава да

...
Националният паметник на културата Баба Вида“ във Видин продължава да
Коментари Харесай

Безхаберие! Крепостта „Баба Вида“ във Видин се руши с всеки изминал ден, институциите си прехвърлят вината /снимки/

Националният монумент на културата „ Баба Вида “ във Видин продължава да се разрушава, научи организация BulNews.
Преди близо година паднаха първите камъни от западната стена, а към момента никоя институция не е поела отговорност за належащия ремонт.
Днес обрушаването на западната крепостна стена продължава и дупката, която е зейнала, с всеки ден става по-голяма. Вече трайно се унищожава и бойната така наречен алена кула над стената. Увеличават се компроментираните сектори в цялата цитадела. Около нея извън, както и във вътрешния двор и през днешния ден, макар че местата са обезопасени, могат да се видят паднали камъни, хоросан, цепнатини в главния камък, паднали керемиди, плесен и влага в доста от пространствата.
Зидовете ѝ са обрасли с растителност, която не е окастрена отдавна.
Институциите не престават да си трансферират виновността за положението на този народен обект и само непокътната напълно средновековна цитадела, монумент на културата. Видинчани пък чакат с вяра старт на ремонтните дейности.
Историческата забележителност „ Баба Вида “ е обществена държавна благосъстоятелност и монумент на културата от национално значение. През 2017 година по силата на контракт с Министерството на културата на Община Видин е предоставено безплатно право на ръководство на обекта за период от 10 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР