Националният отбор на Кипър е следващият съперник на България в

...
Националният отбор на Кипър е следващият съперник на България в
Коментари Харесай

Кипър: Най-удобният съперник за лъвовете на Хубчев

Националният тим на Кипър е идващият противник на България в шампионата Лига на нациите. В ролята ни на водачи в нашата група, упованията са, че ще преминем безпроблемно против островната страна. Такива тънки сметки обаче единствено може да навредят на Ивелин Попов и компания, защото кипърците са рисков отбор, който постоянно може да сътвори неприятности. Нека се срещнем малко по-подробно с неговата история.

 Всички в националния тим са подготвени за победа против Кипър, билетите са към този момент в продажба
Всички в националния тим са подготвени за победа против Кипър, билетите са към този момент в продажба

Стюардите на стадион " Васил Левски " ще бъдат разполагаем на последователите за спомагателна информация и подпомагане в деня на дуела

ИСТОРИЯ

12 месеца, откакто става член на ФИФА, кипърският народен тим играе своя първи интернационален дуел. Това е посещение на клубния израелски отбор Макаби (Тел Авив), което приключва при резултат 3:3. Седмица по-късно пък " синьо-белите " играят и с представителния отбор на тази страна, като губят с 1:3.

През ноември 1960 година, когато към този момент е изцяло самостоятелна от Британската корона, Кипър приема Израел за своя първи формален мач в историята. Събитието в Никозия пък завършва при миролюбивото 1:1.

 Снимка 382618
Източник:

Макар и мощно повлиян от гръцкия, кипърският футбол в никакъв случай не доближава някакво високо ниво. Епизодични остават дуели като успеха над Испания с 3:2, в квалификациите за Евро 2000. Триумфът над Гърция в другарска среща през 2001 година и равенствата с Германия (1:1), Португалия (4:4), Сърбия (0:0) и Швейцария през последните 10 години.

Най-разгромните победи за Кипър пък са две петици над джуджето Андора през 2000 и 2014 година. Голямото оскърбление за тази дребна, само че извънредно футболна нация, пък датира отпреди 49 година, когато държавният отбор губи с 0:12 от Западна Германия.

 Николай Димитров: Не чаках още веднъж да играя в националния тим
Николай Димитров: Не чаках още веднъж да играя в националния тим

" По никакъв мотив не сме разговаряли с Петър Хубчев ", съобщи Хичо

МАЧОВЕТЕ С БЪЛГАРИЯ

Няма да е пресилено, в случай че заявим, че Кипър е един от най-удобните ни противници на интернационалната сцена. Статистиката е красноречива: 13 мача - 11 победи, 1 реми и 1 загуба, при голова разлика 30:8!

Горчив усет за нас обаче оставя единственото ни проваляне от островитяните. То става факт през 2009 година, когато сензационно падаме с 1:4 в Ларнака. Въпросната подготовка за Мондиал 2010 си остава и една от най-значимите победи за съперниковата история. Тогава треньор на " лъвовете " е Станимир Стоилов, а в редиците ни блестят имената на Стилиян Петров, Мартин Петров, Димитър Бербатов и други.

Единственото тъждество пък е две години по-късно, още веднъж в Ларнака, само че в контрола - 0:0.

ТРЕНЬОРЪТ

В историята си Кипър е имал 26 селекционера. Един от тях е и починалият ни към този момент съотечественик Васил Спасов - Валяка, който води " синьо-белите " в интервала 1982-1984. Под негово управление кипърците стигат до влиятелни равенства с Италия и Чехословакия в квалификациите за Евро 1984.

 Снимка 382617
Източник:

Към днешна дата отпред на отбора е израелският експерт Ран Бен Шимон. През 2017 година той получава поста, откакто преди този момент впечатлява с работата си в Ирони Кирят Шимона и Макаби Петах Тиква.

 Георги Петков: Не се усещам като дядо!
Георги Петков: Не се усещам като дядо!

" Виждам, че по европейските терени вратарите до каква възраст пазят "

До този миг статистиката му отпред на Кипър не е по никакъв начин позитивна. От девет изиграни против той има 2 победи, 1 тъждество и цели 6 загуби.

ФУТБОЛИСТИТЕ

Настоящият състав на Кипър, с оглед неизмеримия брой на чужденци в тамошното състезание, е много стеснен откъм капацитет. Най-добрите локални играчи най-вече са запаси в своите клубове, като на пръстите на едната ръка се броят състезателите, преборили се за опцията да заиграят зад граница.

От настоящия състав, играчът с най-вече мачове за своята татковина е 36-годишният пазач Антони Георгалидес (60). След него с 50 е универсалният атакуващ футболист Дамиен Христофи.

 Георги Петков още веднъж национал на България след 10 години, вижте цялостния лист на Хубчев
Георги Петков още веднъж национал на България след 10 години, вижте цялостния лист на Хубчев

За мачовете с Кипър и Норвегия

Като водачи на отбора пък може да оприличима Йоргос Ефрем и Андреас Авраам, които са измежду звездите и на локалния шампионат. В защита доста се разчита на Джейсън Деметриу, който се подвизава в Саутенд Юнайтед, както и на Константинос Лаифис, носещ екипа на белгийския гранд Стандарт (Лиеж).

 Снимка 382615
Източник:

В офанзива пък усещане прави таранът Нестор Митидис. Преди две години голаджията беше пред трансфер в Левски, само че тогава " сините " по този начин и не реализираха съглашение с сътрудниците на играча. Негова конкуренция в офанзива ще бъде Пиерос Сотириу, който е част от датския гранд Копенхаген. Формата му по никакъв начин не е за подценяване, като от 40 мача за скандинавците, той има 15 попадения.

 Изкачването на България в международната класация продължава
Изкачването на " лъвовете " в международната класация продължава

Отборът на Петър Хубчев започва чудесно присъединяване си в Лигата на нациите

В Острова на Афродита на респект е натурализирането на качествените чужденци от локалния шампионат. В момента те заемат сериозна част от националния отбор. Започваме с вратаря Урка Пардо (белгиец), Джейсън Деметриу (англичанин), Ренато Маграса (португалец), Доса Жуниор (португалец), Венсан Лабан (французин) и играчите родени в Гърция -Фотиос Папулис и Димтрис Фроксилиас.

Списък на всички мачове сред България и Кипър:

Кипър - България 0:4

Кв. СП 1974

Кипър - България 0:3

Контрола, Никозия 28.01.1973

България - Кипър 2:0

Кв. СП 1974

Кипър - България 1:4

Контрола, Морфу 06.02.1974

Кипър - България 1:2

Контрола, 30.01.1977

Кипър - България 0:1

Контрола, Ларнака, 16.01.1979

Кипър - България 1:3

Кв. СП 1998

България - Кипър 4:1

Кв. СП 1998

Кипър - България 0:3

Контрола, Ларнака 07.02.2007

България - Кипър 2:0

Кв. СП 2010

Кипър - България 4:1

Кв. СП 2010

Кипър - България 0:0

Контрола, Ларнака 29.03.2011

България - Кипър 1:0

Контрола, София 15.08.2012

 Радослав Василев: Лекари ме отписваха за футбола, само че в никакъв случай не съм обмислял да спра
Радослав Василев: Лекари ме отписваха за футбола, само че в никакъв случай не съм обмислял да спра

" Винаги вътрешно съм знаел, че ще продължа да играя "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР