Националният отбор на България победи Португалия с 90:82 като домакин

...
Националният отбор на България победи Португалия с 90:82 като домакин
Коментари Харесай

Българските баскетболисти победиха Португалия , но им трябват още точки

Националният тим на България победи Португалия с 90:82 като хазаин в препълнената „ Арена Ботевград “ в дуел от шестия, финален кръг в група F на предварителните квалификации за Евробаскет 2025, предават БНР и Българска телеграфна агенция. 

Българският отбор обаче не съумя да победи с повече от 10 точки, приключи на второ място в групата и ще би трябвало да играе спомагателни предварителни квалификации дружно с останалите осем състава, които не съумеят да продължат напред. Те ще се причислят към четирите отбора (Република Ирландия, Косово, Албания и Люксембург), които останаха последни в предходния стадий и по този начин ще бъдат избрани последните класирали се заосновните квалификации, които ще включват 32 тима.

Преди срещата Александър Везенков получи своите награди за Спортист на годината и Спортен Икар за 2022 г. На трибуните в „ Арена Ботевград “ бе и министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Везенков бе познатият водач на националния отбор на България и приключи като най-резултатен с 30 точки, 4 битки и 2 асистенции за 37 минути на терена.

Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярния състав да стартират Чавдар Костов, Коди Милър-Макинтайър, Йордан Минчев, Александър Везенков и Симеон Лепичев.

Националите поеха самодейността първоначално, Везенков започва със самочувствие и вкара първите 5 точки за България. Домакините водеха до последните две минути и половина, в които португалците обърнаха до 13:10 след тройка на Рафаел Лижбоа и наказателни удари на Кандидо Са. Гостите задържаха водачеството до последните секунди на частта, в които с тройка Иван Алипиев изравни за 19:19. Александър Везенков вкара 11 от 19-те точки за България в първите 10 минути.

Баскетболистите на Португалия отново излязоха напред при започване на втората четвърт, само че с следващи кошове на Павлин Иванов и Чавдар Костов България дръпна с 26:22. Играта продължи панер за панер, гостите повеждаха с по три точки, а националите намаляваха. Две минути преди почивката Везенков изравни за 35:35, само че гостите бързо вкараха нова тройка. Отново точна пукотевица на Везенков от далечна отдалеченост върна равенството, а Чавдар Костов осъществя за 41:38 в интерес на българския отбор, преди Иванов да фиксира крайното за първото полувреме 43:40.

Националите започнаха устойчиво третата четвърт и дръпнаха на три пъти с 6 точки, само че португалците бързо намаляваха разликата. Четири минути след почивката Костов вкара тройка за задатък от 7 при 53:46 и отново той осъществя на два пъти за преднина от 9 при 56:47. С два коша и точни наказателни удари Коди Милър-Макинтайър повиши на 13 задатъка на България за 62:49 при оставащи три минути в този интервал. Борбената игра на българските баскетболисти даде резултат, като те поведоха с 14 точки при 66:52 минута и половина преди края на частта, а преди последните 10 минути домакините водеха със 70:58.

В началото на последния интервал Павлин Иванов означи тройка за 73:58, фиксирайки най-голямата преднина на българите досега от 15 точки, само че съставът на Португалия още веднъж бързо смъкна разликата. Седем минути преди финала България водеше със 79:65 след три точни наказателни удара от Везенков, а малко по-късно тройка на Иванов повиши задатъка на домакините за повторно до 15 точки при 82:67. Комбинация сред Димитров и Везенков докара до задатък от 17 при 84:67 при оставащи четири минути и половина в мача. Гостите се възползваха от неточности на България в тези моменти и понижиха пасива си до 11 точки, преди Иванов да означи две следващи тройки за преднина от 90:76 две минути преди края. Диого Вентура понижи разликата с два наказателни удара, а при оставащи 50 секунди той вкара още един за 90:79. Вентура открадна топката от Милър-Макинтайър 42 секунди преди края и след отсъденото неспортсменско нарушаване, той добави още един за 90:80 и владеене на гостите, които пропуснаха и България имаше 28.3 секунди за офанзива. Топката стигна до Павлин Иванов, на който бяха отсъдени крачки при оставщи 9 секунди. Последва неспортсменско нарушаване за Везенков в опита му да извърши фаул и да даде късмет на България след това да нападна, а Португалия съумя в задачата да се класира напред, въпреки и да загуби срещата.

Чавдар Костов осъществя 19 точки и 4 битки, а Павлин Иванов добави 18 точки и 2 битки.

За Португалия най-резултатен бе Траванте Уилямс с 21 точки, а Диого Вентура добави 16 точки и 3 битки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР