Националният осигурителен институт преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери. Промяната

...
Националният осигурителен институт преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери. Промяната
Коментари Харесай

НОИ преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери

Националният застрахователен институт преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери. Промяната е в действие от началото на годината, а в този момент е детайлно написана в разпоредба.

10 280 души са се възползвали от нея - т.е. подали са заявление, с което служебно всяка година да им се преизчислява пенсията, поради това, че не престават да работят.
Национален осигурителен институт ще преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери В момента те подават заявки всяка година, а към този момент ще би трябвало да го създадат еднократно
Преди смяната, подаваха заявление всякога когато желаят актуализация. Този остарял вид обаче е непокътнат, тъй че на процедура в този момент имат право избор - служебно Национален осигурителен институт да преизчислява пенсията им всяка година едновременно, или пък те сами да вземат решение по кое време това да се случва като всякога подават заявление. Условието е - че актуализация може да има единствено един път годишно.

Снимка: btvnovinite.bg

Формулярът на новото заявление е качен на уеб страницата на Национален осигурителен институт и от там хората също могат да си го изтеглят, с цел да го попълнят.

" Въз основа на това един път подадено заявление ние всяка година от 1-во число на същия месец ще преизчисляваме служебно пенсията на лицето, без да е належащо всяка последваща година то да подава отново заявление ", съобщи Любомира Язаджиева, шеф на дирекция " Пенсии " в Национален осигурителен институт.
Изчисляваме пенсиите си и с електронния калкулатор на Национален осигурителен институт (ОБЗОР) Той демонстрира планиран самостоятелен коефициент и пенсия, изчислени по остарялата и по новата методика
Въвежда се и още една смяна - пенсията да се превежда освен посредством пощата и банки, а и посредством други лицензирани снабдители на платежни услуги, стига да имат контракт с Национален осигурителен институт.

„ Необходимо е доставчикът авансово да подписа контракт с Национален осигурителен институт, в който да се уредят всички елементи по продан на информация, заплащанията и отчитането им”, изясни Язаджиева.

Снимка: btvnovinite.bg

С измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се разписва и каква е тежестта на всеки месец застрахователен стаж в пенсионната формула, като се има поради, че цяла година „ тежи” 1.2 във формулата.

Записано е още, че когато човек има по-малко от 36 месеца стаж след 1999 година, стажът му се добавя с подобен добит преди този момент, с цел да се пресметна по новата методика така наречен „ самостоятелен коефициент” в пенсионната формула.

Правилото в тези случаи е, че „ допълването” става като се върви обратно във времето – т.е. 1999г., 1998г. и така нататък като не може да се прескачат интервали, зачетени за застрахователен стаж.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР