Националният осигурителен институт (НОИ) ще продължи да изплаща българските пенсии

...
Националният осигурителен институт (НОИ) ще продължи да изплаща българските пенсии
Коментари Харесай

От НОИ разпространиха официална информация за изплащането на пенсии в чужбина

Националният застрахователен институт (НОИ) ще продължи да изплаща българските пенсии в чужбина на всички лица, които в интервала на изключително състояние имат задължението да показват пред институцията своята декларация за продължение изплащането на пенсията (т.нар. „ заявления за живот”), само че не са съумели да го създадат.

Тъй като в създалата се обстановка нормативните периоди за засвидетелствуване стопират да текат, превеждането на средствата ще продължи до анулацията на подхванатите ограничения в страната, а по-късно лицата ще имат 14-дневен период да показват въпросните заявления в Национален осигурителен институт, в случай че желаят да продължат да получават пенсията си.

В тази група не попадат пенсионерите, които преди оповестяването на изключителното състояние, за интервал, през който се е изисквала декларация, не са изпълнили задължението си да я показват и надлежно - пенсиите им са спрени и не се изплащат. В този случай, изплащането на пенсиите ще бъде обновено едвам откакто в Национален осигурителен институт постъпи съответната декларация за живот, заверена от формален орган в страната по престояване.

Декларации се одобряват и без съществуване на институционална легализация, като лицата би трябвало собственоръчно да ги попълнят и подпишат и да впишат в тях повода, заради която не са заверени. Попълнените формуляри могат да бъдат изпращани в оригинал по пощата или сканирани на електронната поща на Национален осигурителен институт – [email protected].

Собственоръчно попълнени заявления за живот могат да се показват и от лицата с непрекъснат адрес в чужбина, които са пропуснали да показват такива през месеците от ноември 2019 година до началото на изключителното състояние и получават пенсиите си посредством снабдители на платежни услуги, лицензирани от Българска народна банка, и техни клонове, осъществяващи активност у нас.

Национален осигурителен институт: Основната пенсия ще понижава поради втората с от към 20% през 2021 година до над 25% - през 2050 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР