Американският президент Джо Байдън пристигна днес на петдневно посещение във

...
Американският президент Джо Байдън пристигна днес на петдневно посещение във
Коментари Харесай

Байдън пристигна във Франция, за да се включи в честванията на 80-годишнината от десанта в Нормандия

Американският президент Джо Байдън дойде през днешния ден на петдневно посещаване във Франция, с цел да взе участие в церемониите за 80-годишнината от десанта в Нормандия, съобщи Франс прес. Той ще се срещне и с президента Еманюел Макрон в събота в границите на първото му държавно посещаване в страната.

Френският министър председател Габриел Атал посрещна Байдън на летището в Париж. Утре американският държавен глава ще отпътува за плажовете в Нормандия, където на 6 юни 1944 година съюзническите войски стъпват на сушата, с цел да освободят Европа от нацистка Германия.

По време на визитата си в Нормандия Байдън ще беседва с украинския президент Володимир Зеленски за военните му старания да отблъсне съветските нашественици, сподели пред кореспонденти на борда на президентския аероплан националният съвет по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Речите на американския държавен глава в Нормандия, първата на следващия ден на формалната гала за 80-годишнината от десанта, и втората в петък на скалите Поант дю Ок, ще бъдат фокусирани върху заплахите от изолационизма и потребността от опълчване на диктаторите, сподели Съливан.

Байдън ще направи връзка сред Втората международна война, Студената война и основаването на НАТО с днешния ден, „ когато още веднъж сме изправени пред война в Европа, където НАТО се е обединила, с цел да отбрани свободата и суверенитета “.

Байдън ще организира и прочувствена среща с ветерани, взели участие в десанта.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби сподели, че по време на срещата с Макрон двамата ще обсъдят евентуалното потребление на към 300 милиарда $ замразени съветски активи в помощ на Украйна.

Възпоменанията за Деня „ Д “ се организират на фона на актуалния спор в Европа - продължаващата повече от две години война на Русия с Украйна.

На политическа среща за набиране на средства преди пътуването си Байдън назова десанта в Нормандия „ един от най-важните моменти в историята на отбраната на свободата и демокрацията в историята на света “ и съобщи, че жертвите от този ден не би трябвало да бъдат отхвърляни.

„ Демокрацията е безусловно на балотаж тази година. Бъдещето на демокрацията и свободата е заложено на карта. Имаме смели бойци, които дадоха живота си по плажовете на Нормандия, които дадоха своя принос ", сподели той пред донори в Кънектикът в понеделник.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР