Националният осигурителен институт (НОИ) ще извърши служебно преизчисляване на две

...
Националният осигурителен институт (НОИ) ще извърши служебно преизчисляване на две
Коментари Харесай

Осигурителният институт преизчислява служебно две групи пенсии

Националният застрахователен институт (НОИ) ще извърши служебно преизчисляване на две групи пенсии, изплащани о държавното публично обезпечаване (ДОО). Промените в размерите на всяка една от тях е вследствие на обнародваните промени и допълнения в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), признати с актуализацията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

Считано от 1 септември 2021 година ще бъдат преизчислени служебно всички към 172 000 персонални и наследствени пенсии, свързани с трудова активност, отпуснати на лица, родени след 1959 година и обезпечени в повсеместен пенсионен фонд, при изискване че началната дата на съответната пенсия е до 31 август 2021 година в това число, и размерът ѝ е изчислен с понижение на самостоятелния коефициент, според нормативните правила работили до началото на сегашния месец. В сходство с признатите промени в КСО и Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж към този момент се ползва нов механизъм за установяване на понижението на осигурителния приход, от който се пресмята самостоятелният коефициент при установяване на размера на трудовите пенсии на тази група лица. Ефектът от преизчисляването на всяка пенсия е строго самостоятелен и зависи директно от осигурителната история на лицето и съответните интервали на обезпечаването му.

Така отпада нуждата пенсионерите да подават заявки за преизчисляване на трудовите им пенсии по посочения ред. Пенсиите на лицата, които към този момент са подали такива заявки (около 2500 души), също ще бъдат преизчислени служебно, считано от 1 септември т.г. Преизчисляването на това съображение ще бъде осъществено в законоустановения четиримесечен период за пенсионните производства.

Считано от 16 септември 2021 година ще бъдат преизчислени служебно обществените пенсии за неработоспособност. Техният размер се дефинира като % от размера на обществената пенсия за напреднала възраст и точно този % се покачва от посочената дата. При пенсиите на лицата с над 90 на 100 трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане нарастването е от 120 на 135 на 100 от размера на обществената пенсия за напреднала възраст, а при тези с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане сред 71 и 90 на 100 – от 110 на 125 на 100. В резултат на смяната пенсиите за първата група лица се дефинира в размер 200,76 лева (при 178,45 лева до изменението), а за втората група лица – в размер 185,89 лева (при 163,58 лева до изменението).

Разликата сред приемания до преизчисляването размер на пенсиите и новия преизчислен размер ще бъде изплатена на правоимащите пенсионери с пенсиите им за ноември 2021 година посредством пощенските станции или банковите им сметки, според декларирания от тях метод за погашение на пенсиите им.

За всяко настрана преизчисляване на пенсиите длъжностните лица по пенсионното обезпечаване в териториалните поделения на Национален осигурителен институт постановяват разпоредби, които се зареждат един път месечно (първо число на месеца) в осведомителната система на Национален осигурителен институт и се достъпват с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национален осигурителен институт, посредством уеб страницата на института. Съгласно нормативните правила, открити в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, разпорежданията, с които се прави служебно преизчисляване на пенсиите, се връчват на лицата при поискване от тяхна страна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР