Националният осигурителен институт е обработил 10 307 запори, наложени върху

...
Националният осигурителен институт е обработил 10 307 запори, наложени върху
Коментари Харесай

Колко българи са със запорирани пенсии

Националният застрахователен институт е обработил 10 307 запори, наложени върху пенсиите от държавни и частни правосъдни реализатори през предходната година, демонстрират данните от доклада на Национален осигурителен институт за 2020 година

Спрямо година по-рано броят им понижават малко, като през 2019 година са наложени 12 018 запори, а през 2018 година - 16 990. Наблюдаваната трайна наклонност за понижаване на броя на пенсионерите, от чиито пенсии се вършат удръжки по запори, се дължи, от една страна на увеличението на размера на минималната работна заплата за страната, а въпреки това на общото понижение на броя на пенсионерите в страната, изясняват специалистите от Национален осигурителен институт.

Според Гражданския процесуален кодекс наложително осъществяване може да бъде ориентирано единствено върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии не могат да се вършат удръжки. През 2020 година минималната заплата беше избрана на 610 лв., което значи, че пенсии под тази сума не са могли да бъдат запорирани.

За тази година от запор са предпазени пенсионерите, които получават до 650 лв. – колкото е минималната заплата за 2021 година Ако пенсионер или работещ получава на месец сред 650 лв. (колкото е минималната заплата) и 1300 лв. (двукратния й размер), то на него ще му удържат една трета от прихода, в случай че няма деца и една четвърт, в случай че има такива, които устоя. Така, в случай че заплатата или пенсията е 651 лв., то запорът ще бъде надлежно 195 лв. или 162,75 лева на месец според дали има деца.

Ако наказаното лице получава на месец заплащане сред 1300 и 2600 лв., то ще се раздели с половината или с една трета от сумата, надлежно в случай че няма деца. Тук ще попаднат пенсионерите с по-високи пенсии, защото от 1 януари 2021 година оптималната пенсия стана 1440 лв..

Инспекторите от Национален осигурителен институт са обработили и 59 955 случая на пенсии, изплатени за минало време и 115 307 случая на възобновени неизплатени пенсии – общо 175 262 бр. Пенсионерите, чиито пенсии са спрени от погашение през годината въз основа на нормативно открити учредения, са 324 860. Издадени са над 37 242 удостоверения по отношение на получаваната от лицата пенсия и/или добавка.

Национален осигурителен институт е обработил 24 114 документи на учащи във връзка погашение на наследствените им пенсии и 28 270 заявки от наследници за погашение на неполучена пенсия от умрял пенсионер. Извършени са общо 65 278 промени на адреса за приемане на пенсията посредством пощенска станция, както и на метода, по който се изплаща пенсията – посредством пощенска станция или посредством банка или различен снабдител на платежни услуги.

На лица, които са били преосвидетелствани от ТЕЛК, са обработени 85 543 пенсии за неработоспособност и са осъществени още 37 957 други спомагателни промени, които са по отношение на изплащането на тези пенсии. Извършените през 2020 година инспекции по изплащането на пенсиите в пощенските станции взаимно от Търговско предприятие на Национален осигурителен институт и органите на регионалните пощенски станции на „ Български пощи “ ЕАД, са 511 бр. при 693 бр. през 2019 година

Като съществена причина за по-малкото осъществени инспекции е усложнената епидемиологична конюнктура от разпространяването на COVID-19 в страната, която сътвори известни усложнения при организирането и/или провеждането им.

Проверките се правят по авансово координиран график и са във връзка със съблюдаване наредбите на НПОС в процеса по погашение на пенсии по електронен изплащателен картон, погашение на пенсионни записи, погашение на пенсии на упълномощени лица и други.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР