Националният осигурителен институт алармира за опити за измама от лица,

...
Националният осигурителен институт алармира за опити за измама от лица,
Коментари Харесай

НОИ алармира за множество опити за измама при пенсиониране

Националният застрахователен институт сигнализира за опити за машинация от лица, искащи да упражнят правото си на пенсия. Става въпрос за случаи на хора, които не са изпълнили изискванията за това. Те показват подправен застрахователен стаж, вписан върху бланка, която към посочената дата на издаване на документа към момента не е била одобрена.

При появяването на такива подозрения за меродавност на документите специалистите ползват създадената работна процедура за надзор на документи и данни за застрахователен стаж и приход в пенсионното произвеждане. Това включва и подпомагане за подаване на сигнали при повтаряне на компенсации и осигурителни интервали в друга страна (по контракт или регламент) и при нарушен режим, избран от здравните органи, при погашение на обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност.

В резултат на това за последните три години териториалното отделение на Национален осигурителен институт в Плевен е предотвратено отпущането на пенсии въз основа на документи с погрешно наличие. През 2019 година пенсии са отказани на 4 лица, през 2020 година - на 9, а през 2021 година на 16 индивида.

Пример за прекомерно неблаговиден опит да се подведат чиновниците на Национален осигурителен институт е въпросът с лице, което показва трудова брошура с нанесен стаж на служба " автомонтьор “. Веднага проличава, че заверката на документа не дава отговор на условията на Наредбата за трудовата брошура, изясняват специалистите от Национален осигурителен институт Плевен, написа Pariteni.bg. Направената инспекция в Регистъра на обезпечените лица пък демонстрира липса на каквито и да са данни за лицето за съответния интервал. При осъществената детайлна инспекция е открито, че в съответното сдружение освен не е работило това лице, само че и в никакъв случай не е съществувала вписаната в книжката служба " автомонтьор “.

Също толкоз безразсъден е и опитът за машинация в тази ситуация, при който заявител за пенсия показва документ обр. УП-3, обр. УП-2, трудов контракт и заповед за преустановяване на трудовия контракт при двама осигурители. Данните в показаните документи са вписани върху бланки, които към момента не са били нормативно одобрени към датата, на която е посочено, че са издадени.

Положените подписи на всички документи са идентични. В Регистъра на трудовите контракти липсват данни, а данните в Регистъра на обезпечените лица са подадени на една и съща дата. Извършената инспекция при единия застраховател открива, че лицето не е работило в тази компания и образците не са достоверни.

Собственикът на другата компания още преди този момент е заявил, че всички документи при него са изгубени. Опитът да се подведе системата е жертван на крах, споделят специалистите на Национален осигурителен институт.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР