Националният оперативен щаб за борба с коронавируса бе разпуснат и

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса бе разпуснат и ...

НОЩ е разпуснат, ще се справим ли със здравната криза?


Националният оперативен щаб за борба с коронавируса бе разпуснат и все още не е ясно дали ще бъде създаден нов такъв. Задълбочава ли се здравната криза на фона на нестабилната политическа ситуация в страната?Още по темата5 май 2021 07:00244 май 2021 22:1236

"След изборите наблюдаваме, че COVID-19 няма. Единствено председателят на здравната комисия има насока как да се контрира развитието на пандемията. Националната здравна стратегия, която все още не е приета от парламента, би следвало да бъде фокус на обсъждането от всички политически субекти", заяви здравният икономист Аркади Шарков пред .

"Дали НОЩ беше разпуснат поради факта, че беше създаден от предходния кабинет, или поради това, че е изразходил своите функции, е въпрос на дебат. Той беше по-скоро консултативен орган към Министерството на здравеопазването, откъдето идваха заповедите какво трябва да се затваря и отваря. Плюсът от такъв щаб е информираността на населението. Което и правителство да дойде на власт, би следвало да сформира подобен щаб от експерти, които да предлагат решения на министъра на здравеопазването", каза още той в студиото на "България сутрин".

Според здравния икономист, разпускането на Щаба няма да повлияе на здравната ситуация в страната, а по думите му има по-важни неща, които касаят COVID-19. Едното е как върви процесът с ваксинацията.

"Единственото правилно решение е "зелените коридори" да останат отворени. По никакъв друг начин не се създаде усещането в българина, че ваксинационната кампания е нещо полезно и самата ваксина няма да им създаде проблеми. Премиерът в оставка дамгоса прекрасно една от ваксините и сега наблюдаваме наплив към другите. Британската ваксина - бройките са големи, но стоят неизползвани", подчерта Шарков пред водещата Мария Константинова.

Той е на мнение, че президентът и премиерът по никакъв начин не са стимулирали хората да се ваксинират и са показали страх, като не са си поставили публично ваксина. Реваксинираните лица в страната са около 3,2% от общото население и продължаваме да сме на последно място по хора с поставена втора ваксина, изтъкна Шарков.

Повечето болници трябва да останат търговски дружества, но политиците трябва да имат смелостта да оптимизират болничната помощ, убеден е здравният икономист.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg