Националният оперативен щаб препоръчва спиране на плановия прием и операциите

...
Националният оперативен щаб препоръчва спиране на плановия прием и операциите
Коментари Харесай

НОЩ препоръча да се ограничи плановият прием в болниците в Кюстендил, Враца, Плевен и София |

Националният действен щаб предлага прекъсване на плановия банкет и интервенциите в областите с най-висока заболеваемост от COVID-19 - Кюстендил, Враца, Плевен и София (град). От през днешния ден стопира плановата активност в лечебните заведения в Бургас с решение на локалния щаб, беше обявено на брифинга на здравните управляващи.

Причината е двойното нарастване на случаите на заразяване от последната седмица поради английския вид на вируса, който към този момент циркулира в страната.

Данните за заболяемостта

385 на 100 000 души население е 14-дневната заболяемост, което слага страната ни на 18 място в Европейски Съюз и на 5 на Балканския полуостров, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той акцентира, че в обособените области има огромни разлики в разпространяването на инфекцията - 487 на 100 000 в Кюстендил против 26 на 100 000 в Търговище. Това съгласно него дава съображение на щаба да предложи локално използване на ограниченията, съгласно разпространяването на инфекцията в дадена област, по преценка на локалната власт.

Според здравния министър Костадин Ангелов, увеличената заболеваемост е резултат от разпространяването на английския вид у нас, а не от отпуснатите ограничения. Той се аргументира със статистиката за заболелите в другите европейски страни, където при по-строги ограничавания, инфектираните са доста повече. Ангелов заяви, че от Националния център по заразни и паразитни заболявания са изпратени към 600 проби за проучване за разновидности на вируса в Германия и се чакат резултатите.

За хода на имунизациите и зелените коридори

" Целта на зелените коридори беше да се отпуши процесът на имунизация. Чакахме хората от 1 и 2 фаза, само че защото нямаше задоволително искащи, стартирахме 3 фаза като редом отворихме ваксинацоните центрове. Хората не пристигнаха, а флаконите се отваряха и имунизациите стояха неизползвани. Изоставахме с имунизационния проект. Затова взехме решение да оползотворим наличните дози като отворим зелените коридори ", изясни Ангелов. Според него това е обърнало наклонността и в този момент искащите да се ваксинират са с 12% повече.

Ангелов съобщи, че между фирмите производители се води комерсиална война, подписани са били контракти за огромни доставки, с цел да се ангажират страните, а в този момент тези контракти не могат да се изпълнят.

Следващата седмица се чака ЕМА да излезе с позволение за приложимост на имунизацията на Янсен, която е еднодозова, заяви шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Доставките на тази ваксина би трябвало да започват през април.

Кирилов съобщи, че към момента няма отговор от Франция и Германия на молбата от българска страна за даване на ваксини назаем, само че към този момент са доказани доставките за март. 105 300 дози от имунизацията на " Пфайзер/Бионтех " и 85 200 дози от " Модерна ". От АстраЗенека този месец се чакат 300 000 дози, като първата доставка би трябвало да бъде на 9 март - 74 800 дози.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР