Националният омбудсман Мая Манолова ще поиска спешна проверка на Топлофикация

...
Националният омбудсман Мая Манолова ще поиска спешна проверка на Топлофикация
Коментари Харесай

Омбудсманът дава Топлофикация София“ на Агенцията за финансова инспекция

Националният омбудсман Мая Манолова ще изиска незабавна инспекция на „ Топлофикация София “ от Агенцията за държавна финансова ревизия. Причината - начислените от топлофикационното сдружение такси за юрист, които стартират от 300 лв. и са били налагани даже и при минимални задължения към Топлофикация. Манолова се съмнява, че сдружението ги е начислило в ущърб на клиентите си и не е водило правилна счетоводна политика. От Топлофикация отхвърлиха тези изказвания и обясниха, че съблюдават закона.

Повече от три години са нужни на „ Топлофикация София “, с цел да даде данни какви такси за юрисконсулти е събрала от длъжниците си. В последна сметка националният омбудсман осъди топлофикационното сдружение.

Данните демонстрират, че единствено за една година топлофикация е начислила над 4 млн. лв. такса юрист, от които е събрала над 2 млн. лв..

Всичко това е за сметка на жителите на София и в това време не усъвършенства положението на сдружението по никакъв метод.

Минималната такса за юрист през 2015 година е била 300 лв., в този момент е 50 лв.. Дружеството обаче единствено избира дали да я начислява, или не.
Мая Манолова, омбудсман: Става въпрос за попълване на един лист, ето това е труда, за който желаят 300 лв. от столичани.  “Топлофикация София ” събрала 4,2 млн. лв. за юристите си, платила им 269 000 “Топлофикация София” събрала 4,2 млн. лв. за юристите си, платила им 269 000
Дружеството начислява такса за юридически услуги на неточните си длъжници в най-малък размер от 300 лв.. Данните са предоставени на националния ом...

От „ Топлофикация София “ не дадоха отговор за какво се е наложило да начисляват таксата, само че обясниха, че от 2017 година към този момент не завеждат каузи за суми по-малки от минималната работна заплата, тъй като самата топлофикация губи от това.
Елизабет Павлова, представител на " Топлофикация София ": Две трети от нашите клиенти са правилни, те заплащат дължимото в период. На процедура ние водим каузи единствено против тези клиенти, които по никакъв метод не бихме могли да ги убедим и да ги накараме да платят дължимото.  © Българска национална телевизия
Мая Манолова предизвести и за различен риск пред столичани. Действащата формула за пресмятане на сградната апаратура е оповестена от съда за противозаконна, нова формула няма. Тя би трябвало да бъде препоръчана от енергийното министерство. От ведомството обаче не разясниха каква е повода за забавянето и дали това няма да компроментира края на този отоплителен сезон
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР