Националният омбудсман Мая Манолова настоява за промени в законодателството, с

...
Националният омбудсман Мая Манолова настоява за промени в законодателството, с
Коментари Харесай

Манолова настоява медиацията да стане задължителна преди съда

Националният омбудсман Мая Манолова упорства за промени в законодателството, с които медиацията да стане наложителна. Тя взе присъединяване в интернационалната конференция Online mediation.

Платформата предлага на бизнеса бързо и дейно средство за различно разрешаването на разногласия, което може да се употребява както от всяка точка на света, по този начин и от комфорта на офиса. Медиацията е едно средство, с което могат да се разрешат огромните проблеми на жителите, които са свързани с техните права, изясни националният бранител.

Тя изрази недоволството си, че към този момент съвсем 20 години Законът за медиацията не действа вярно, не работи и има безусловно лимитирано приложение. За разрешаването на казуса с медиацията в България Манолова предлага промени в законодателството, които да създадат като първа стъпка медиацията наложителна. Медиацията би могла да се осъществя в разрешаването на фамилните разногласия, наставнически спорове, междусъседски разногласия, проблемите с детската душeвност, понижаване или отпадане на правосъдните такси.

В словото си Манолова се пошегува, че е наричана от хората още като омбудсмая, юрист на народа, обществен бранител, само че и обществен посредник, което й харесало най-вече. Омбудсманът се похвали, че е била обществен посредник на доста конгреси, които показват и проблемите пред медиацията в България.

Като образец за ефикасността на медиацията тя напомни и че предходната седмица е съумяла да позволи проблемите на жителите от Своге, свързани с нуждата пътят да дава отговор на критериите за сигурност.

По думите на Манолова посредством ходатайство е бил признат и Законът за хората с увреждания, а през идната седмица ще се одобри и Законът за персоналната помощ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР