Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи за

...
Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи за
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Танкерите с газ от САЩ са отлична новина

Националният ни приоритет би трябвало да е обезпечаване на други възможности за доставка на газ. Две са другите възможности - полутечен газ и азербайджански газ. С танкерите от Съединени американски щати е добре, само че са значими детайлите. Отлично ще е, в случай че цената на втечнения газ е по-малка от тази на ”Газпром”. Важно е да желаеме Европейската комисия като обединен консуматор да желае да купува газ. Путин няма да спре газа за Европа, ще е злополука за съветската стопанска система.
Това сподели пред " Фрог " депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров.

- Г-н Димитров, коментирайте газовата сага на България? Как ще продължи, има ли вяра за страната?

- Националният ни приоритет би трябвало да е обезпечаване на други възможности, тъй като се видя, че на Москва не може да се разчита. Ние имаме контракт с " Газпром ", изпълнявахме го, само че ни отхвърлиха доставки за газ. Затова би трябвало да се работи по двете други възможности - полутечен газ и азербайджански газ през гръцкия колектор, като бъде подготвен.

- Коментирайте новината от премиера Кирил Петков за контрактуваните два танкера с газ от Съединените щати?

- Това за контрактуваните танкери звучи добре, само че са значими детайлите, които не ги знаем. Цената, периодите, разтоварването - тези неща не ги знаем.

- Като че ли не е несъмнено, къде може да получим този газ, тъй като слотовете на гръцкия терминал Ревитуса са резервирани, а с Турция нямаме съглашение за междусистемна газова съгласуваност?

- Затова споделих, че детайлите са значими, само че въпросът ще бъде решен. Има по какъв начин този въпрос да бъде решен. Детайлите не ги знаем, а нас ни вълнува крайната цена с всички разноски. И в случай че фактически успеем да е под цената на " Газпром ", то това ще бъде отличен резултат за България.

- Може ли цената да е по-малка от тази на " Газпром ". Сутринта депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай сподели, че не може цената на втечнения газ да е по-малка от тази на тръбния газ?

- През летния сезон втечненият газ през минали години е бил на доста по-ниски цени. Когато падне международната консумация на газ лятото е имало случаи, когато втечненият газ е на доста, доста прилични цени. Не можем да споделяме, че това няма по какъв начин да стане. Но би трябвало да създадем всичко допустимо сега да си осигурим други възможности.

- Ще ни оказват помощ ли Германия и други страни от Европейски Съюз, с цел да няма газова рецесия у нас?

- По значимото е да желаеме Европейската комисия като обединен консуматор да желае да купува газ. Тук значимото е българското държавно управление непрекъснато да се обръща към комисията за това и да стартира за го прави. Защото България е доста дребен потребител на газ в международен мащаб. Ние консумираме 3-3,5 милиарда кубически метра газ. Това е малко количество. И когато европейската комисия стартира да подписва огромни контракти, то при тях постоянно се вършат отстъпки в цената. И по тази причина сега е основно комисията да се разбърза и по-скоро да стартира да го прави и работи.

- Но в случай че Путин врътне кранчето и спре газа от " Газпром ", Европа може да ни загърби?

- Моята прогноза е, че Путин няма да спре газа за Европа. Допускам, че може да спре за избрани страни в търсене на избрани цели. Но няма да го спре за цяла Европа, тъй като това ще бъде същинска злополука за Русия и съветската стопанска система. Има доста повече основаване на боязън тука, хибридна офанзива и закани. Но аз считам, че в случай че има прекъсване на газа, това ще са селектирани дейности, а не за цяла Европа.

- И въпреки всичко постигнахме дребна победа с спиране на зависимостта си от съветския газ?

- Ние би трябвало да прекъснем напълно тази взаимозависимост. Това е най-важното. Защото всеки момент могат да решат да ни спрат газа. И това е голяма загуба и за бизнеса, и за жителите.

Разговаря: Красен Бучков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР