Националният младежки форум публикува своя позиция до премиера Петков, финансовия

...
Националният младежки форум публикува своя позиция до премиера Петков, финансовия
Коментари Харесай

Националният младежки форум: Радостин Василев проваля програмата за младежки дейности

Националният юношески конгрес разгласява своя позиция до премиера Петков, финансовия министър Асен Василев, до Калина Константинова в която показват опасенията си от Радостин Василев по отношение на Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта за 2022 година По думите им Радостин Василев надвишава пълномощията си, което може да докара до ограничението на опцията за кандидатстване на неофициални групи.

Ето и цялата позиция:

Национален юношески конгрес /НМФ/ е най-голямата платформа на юношески организации в Република България, която включва в състава си 44 юношески организации от цялата страна. Основната задача на организацията е да изведе на напред във времето ролята и смисъла на младежките организации и младежката работа в развиването и основаването на дейни и способени младежи, които могат да се осъществят и допринесат за едно проспериращо общество. Национален юношески конгрес е пълновръстен член на Европейски юношески конгрес и е със статут на Национален юношески съвет на България.

Следвайки своята съществена задача, Национален юношески конгрес е деен, резистентен и пореден сътрудник при формулирането и приложението на младежката политика в България. Младежката политика се извършва от обществените управляващи с задачата да обезпечи на младежите благоприятни условия и опит, които да подобрят тяхната сполучлива интеграция в обществото и да ги трансфорат в дейни и виновни членове на същото това общество, както и да станат посланици на смяна (Council of Europe CM/REC(2015)3).

Бихме желали да изразим опасенията си по отношение на оповестената покана за набиране на планови оферти по Националната стратегия за юношески действия по член 10а от Закона за
хазарта.

На първо място следва да се означи, че според член 7 от Закона за младежта, националните стратегии за младежта се одобряват от Министерски съвет, по предложение на министъра на младежта и спорта, в осъществяване на Националната тактика за младежта. Това поражда два казуса. Към момента в Република България няма настояща Национална тактика за младежта и в този смисъл не излиза наяве, постигането на какви стратегически цели на държавната политика за младежта (по смисъла на член 2 от ЗМ) ще бъде обезпечено чрез осъществяването на Националната стратегия за осъществяване на юношески действия.

Разпоредбата на чл.10а, ал.6 от Закона за
хазарта показва, че изискванията и реда за финансиране на плановете по алинея 4 от ЗХ се дефинират от наредбата по член 8, алинея 3 от Закона за младежта. От своя страна член 8 алинея 3 от Защитена местност планува изискванията и редът за финансиране на планове по национални стратегии за младежта да се дефинират с разпоредба на министъра на младежта и спорта, в съгласие с министъра на финансите. В този смисъл, отвън изискванията и реда за даване на средствата, приемането на Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10 а от ЗХ би следвало да попада в обсега на член 7 от Защитена местност. Въпреки това, в член 3 ал.2 от НАРЕДБА № 5 от 11.08.2016 година за изискванията и реда за финансово подкрепяне на планове по национални стратегии за осъществяване на юношески действия, министърът на младежта и спорта е разширил своите пълномощия отвън тези регламентирани в текстовете на член 7 от Защитена местност, като е показал, че Националните стратегии за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта се одобряват от министърът на младежта и спорта.

На 4-ти април 2022 година Министерство на младежта и спорта разгласява план на нова разпоредба за изискванията и реда за финансиране на планове по националните стратегии за младежта. В наше мнение от 12 април 2022 г (Приложение №1). посочихме редица недостатъци на плана свързани с:

Липсата на предварителна оценка на въздействието на плана.

Разширяването на пълномощията на министъра на младежта и спорта във връзка с приемането на националните стратегии за юношески действия по чл.10а от ЗХ. (Посочено в т.2 от актуалното становище).

Ограничаването на опцията за кандидатстване на неофициални групи.

Ограничаването на кръга организации кандидатстващи по програмата.

Предвиждане на електронно подаване на документите и потребността от ограничение на административната тежест за кандидатстващи организации.

Липсата на наложително присъединяване на външни специалисти в оценителните комисии.

Възможността за отменяне на планови оферти по преценка на министъра на младежта и спорта, без категорично посочени критерии.

Срокове за даване на документи от страна на неофициални групи.

Следва да се означи, че към сегашния миг, съвсем 2 месеца след приключване на периода за подаване на мнения, в границите на процедурата за публични съвещания към момента не е оповестена наложителната информация за постъпили мнения, която да отразява, кои от предложенията във връзка с плана на разпоредба са признати и кои отхвърлени. В този смисъл, не е ясно по кое време и с какви редакции, следва да бъде призната наредбата.

В отчет от 2020 година отдаден на опциите и провокациите пред младежката политика в България отбелязахме неналичието на качествена информация в резултат на провеждането на политиките чрез националните стратегии за мл

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР