Националният исторически музей (НИМ) ще прави етнографски проучвания в района

...
Националният исторически музей (НИМ) ще прави етнографски проучвания в района
Коментари Харесай

Националният исторически музей ще проучва културното наследство в село Добърско

Националният исторически музей (НИМ) ще прави етнографски изследвания в региона на с. Добърско, община Разлог, заяви шефът на музея Бони Петрунова. Те ще са в интервалите 18-24 юли и 17-21 август тази година.

Целта е да се проучат разнообразни детайли от материалното и нематериалното културно завещание в селото и района. Екипът е формиран от етнолози от НИМ и учени фолклористи от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките.

Основните тематики, към които ще бъде ориентирано проучването са занаяти и занаят, национален календар, музикален фолклор и словесни обичаи, обичайно облекло, религиозна просвета, национални вярвания и светоглед.

Цялостните резултати се планува да бъдат показани през 2019 година

 Средновековният храм
© Национален исторически музей

Средновековният храм " Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат " - с. Добърско

В региона се намира един от филиалите на НИМ -средновековният храм " Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат ", който е недвижима културна полезност от национално значение и е подзащитата на ЮНЕСКО.


© streetwatch.bg

" Добърски баби " - фотографията се популяризира от пресцентъра на НИМ

Самодейната група за достоверен фолклор от селото е основана преди половин век, като през 2012 година е вписана в Националната система на живите човешки съкровища като " Добърски баби – пазители на обичайния ритуал Водици ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР