Националният исторически музей издаде онлайн книгата на проф. д-р Иван

...
Националният исторически музей издаде онлайн книгата на проф. д-р Иван
Коментари Харесай

Издадоха интересна онлайн книга за проучванията на полуостров Хрисосотира до Черноморец

Националният исторически музей издаде онлайн книгата на проф. доктор Иван Христов " Полуостров Хрисосотира. История и археология на многослоен археологически обект в хинтерланда на Созополския залив (VI в. прочие Хр. – XVIII век сл. Хр.) ", оповестиха от музея.

В нея се показват систематизирано резултатите от изследвания на екип на музея в интервала 2014 година – 2023 година Проучванията са осъществени със средства на Министерство на културата и Националния исторически музей.

Те са част от огромен теоретичен план на музея, имащ за цел да се проучват археологическите и исторически сведения за крайморските замъци и пристанища в провинция Хемимонт за интервала V–VІІ век. Експедициите са осъществени и със съдействието на Министерство на защитата (Главна Дирекция " Инфраструктура на защитата " ).

Книгата е продължение на излезлите от щемпел предходни три тома на създателя, отдадени на археологическите разкопки на ранновизантийската цитадела от 2014 до 2018 година

В актуалната монография, с изключение на в детайли показване на стадиите на археологическите разкопки, са включени описания и каталози на всички движими културни полезности излезли от земните пластове.

За първи път се показват непубликувани резултати от акциите в интервала 2019-2024 година

Целта е да влезе в научно послание несъмнено забавният археологически материал, като по този метод се обогати визията за историята и археологията на хинтерланда към Бургаския залив на прехода сред Късната Античност и Ранното Средновековие.

Специалистите от бургаския музей напомнят, че на полуостров Хрисосотира е съществувал хилядолетен, многопластов археологически обект още от Архаичната ера (VI в. прочие Хр.). Разцветът на селището е през V–VI век, когато на полуострова е издигната огромна цитадела с повърхност от близо 80 дка. Има задоволително данни, че там съществува и средновековно населено място от XII-XIV век.

Екипът на проф. Христов е проучил 300 м крепостна стена, пет кули, 32 здания и четири пещи за битова керамика. В рамките на селището са открити: 326 златни и бронзови монети; украшения, цели и фрагментирани съдове. Част от находките могат да бъдат прегледани в непрекъснатата експозиция на НИМ и музейната колекция " Св. Никола " в град Черноморец.

Книгата на проф. доктор Иван Христов е налична на уеб страницата на Национален исторически музей.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР