Националният интересен е стабилна репубика Македония и стабилни съседи, които

...
Националният интересен е стабилна репубика Македония и стабилни съседи, които
Коментари Харесай

Захариева: Националният интересен е стабилна Македония и стабилни съседи

Националният забавен е постоянна репубика Македония и постоянни съседи, които вървят към НАТО и участие в Европейския съюз ". Това разяснява външният министър Екатерина Захариева в ефира на " Нова телевизия " във връзка съглашението сред Македония и Гърция, което постави завършек на 27-годишния спор за името.

Тя акцентира, че е било доста значимо Договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан в период, тъй като по този метод се е дала зелена светлина за започването на договарянията. " Беше основен знак, когато Заев беше в България. Обръща се внимание, че договорът не е ориентиран към трети страни - там се дават тези искания ", сподели министърът.

Захариева съобщи, че България поддържа устрема на Македония да усъвършенства връзките си с Гърция, а българският министър председател поддържа дейностите на Заев и желае Балканите да вървят напред.

Още идната седмица във вторник ще има Съвет по общи въпроси, който ще бъде управляван от Захариева. " На него ще се гледа тематиката за разширение. Ако този съвет реализира единодушие, решението може да бъде доказано по време на Европейския съвет на 29-30 юни. " След това процесът става автоматизиран, зависи от темпото, само че участието е действителна вероятност ", посочи Захариева.

Тя акцентира, че ентусиазмът за бързо приемане не е огромен, процесът е муден, само че Македония би трябвало да има вероятност и добави, че за връзките България – Македония е значима тематиката за общите исторически дати и персони, за което има позитивно развиване. Според нея гръцкият парламент има задоволително гласове, с цел да ратифицира съглашението, само че в Македония може да има проблеми с Конституцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР