Националният интерес на България е да има много газ на

...
Националният интерес на България е да има много газ на
Коментари Харесай

Илиян Василев: Да не си играем на геостратези, Русия чрез „Балкански поток“ диверсифицира газа за Сърбия

Националният интерес на България е да има доста газ на най-ниски цени за потребителите. Не би трябвало да си играем на геостратези, това е болна упоритост на хора, които гледат карти. Природният газ е стока, а министър председателят Бойко Борисов гледа на него като на руски министър председател или министър, който си мисли, че търгува с него. Това съобщи енергийният специалист и посланик Илиян Василев.
Единствената диверсификация, която се случи на 1 януари 2021 година е, че Русия диверсифицира маршрута за доставката на своя природен газ за Сърбия, безапелационен е Василев пред БГНЕС.

Според него страната ни в действителност е получила опция от началото на новата година да внася и азерски газ, само че „ дали това е по този начин и дали е действително, нещата са прекомерно противоречиви “. Данните от гръцката точка Неа Месемврия демонстрират, че не е имало регистрирани количества за физически поток на газ от Гърция към България в деня на 1 януари, когато министър председателят приказва в Петрич, че започваме да вкарваме азерския газ.

„ Нивото на диверсификация, отвън това, което е контрактувано от премиера и за което има заслуга българското държавно управление, е главно дело на разнообразни частни компании. Те вкарват полутечен природен газ от Гърция, който е доста по-евтин. Това се случва у нас от 2018 година Внасяните количества неруска газ остават постоянни през годините. В момента доближават към 19-20%. Това са нива, които не са се случили от 1 януари, а от преди този момент “, съобщи Василев.

Той уточни, че главният проблем пред диверсификацията са наложителните количества газ, които ние би трябвало да купуваме по договорите си както с „ Газпром “, по този начин и с Азербайджан.

С Русия имаме контракт до 2023 година за внасянето на към 3 милиарда куб.м. годишно, като сме задължени да купуваме 80% или 2,4 милиарда От Баку би трябвало да внесем още 1 милиарда, като тук попада и гаранция от 108 млн. $, която може да бъде взета, в случай че не купуваме наложителните количества. „ Големият проблем на азерския контракт е, че министър председателят нищо не сподели за смяна на формулата. Така както трансформираха в Турция и Гърция “, предизвести енергийният специалист.

Според него, в случай че има действителна диверсификация на източниците на доставка, в случай че се махнат наложителните количества, а „ take or pay” се предоговори и понижи, тогава имаме всички предпоставки природният газ да стане много прелъстителен на нашия пазар.

„ Най-атрактивни са потенциалите за газово предпазване. Правителството от 10 години приказва за увеличението на потенциала на газовото вместилище „ Чирен “. За да осъществяваме същинските благоприятни условия на природния газ би трябвало да осигурим оптималната опция за търговия и предложение в най-оптималните разновидности от доста източници и предпазване “, съобщи Василев.

Що се отнася до концепцията на територията на страната ни да бъде построен газовият хъб „ Балкан “, той счита, че това са по-скоро политически заявления.

„ За огромно страдание министър председателят Борисов схваща природния газ на ниво руски министър или руски министър председател, който си мисли, че той търгува с природния газ, той прави инфраструктура и така нататък Природният газ е стока той се търгува и дефинира от пазара “, акцентира Василев.

Той уточни, че „ Газпром “ няма да ни продадат нито кубик за този хъб, тъй като цялото им количество, което ще минава през наша територия е директно. „ Има смисъл да инвестираш в инфраструктура, в случай че увеличиш предлагането “, съобщи специалистът.

Василев предизвести, че би трябвало да се откажем от концепцията да се вършим на геостратези.

„ Глупост е изказванието, че сме геостратегическа страна, надлежно ние с вас сме геостратегически българи. Това е една болна упоритост на хора, които гледат карти и си мислят, че времето, в което са на власт, им дава изключителната опция да си играят на огромни мозъци, проектанти и на гранд дизайнери. От народен интерес е да има доста газ на най-ниски цени за масата консуматори “, безапелационен е Илиян Василев.

Вместо това се случва нещо неприемливо: „ Газекспорт “ продължава да заплаща най-ниските цени за потребление на българската газопреносна мрежа, той заплаща по-евтино даже от… „ Булгаргаз “, когато последният би трябвало да я употребява.

„ Тогава за какъв народен интерес, за каква геостратегия става дума. Геостратегията е занимание за господин Путин, който посредством геостратегически планове харчи десетки милиарди, които отиват в неговите олигарси. Тази болест очевидно е прихваната и от нас. Но господин Путин има страна, която е богата на запаси. Ние не сме богата страна и би трябвало по-умно да си управляваме ресурсите “, прикани Василев.

Една от аргументите министър председателят Бойко Борисов да не направи публично разкриване на газопровода „ Балкански поток “, както го стори сръбският президент Александър Вучич е, че „ крепко е нагазил в спор с регулаторната и правна рамка на Европейския съюз “.

Василев съобщи, че при построяването на „ Балкански поток “ сме се възползвали от междина в Директива 73 от 2009 година, която е разрешавала да се освободят от еврорегулиране газопроводите, които влизат от трети страни. Този пропуск е поправен през април 2019 година В новата инструкция категорично се споделя, че газопроводите от трети страни, които влизат на територията на Европейски Съюз, наложително подлежат на еврорегулации.

„ Това затвори малката врата за отнасяне на нашия газопровод като уголемение. Цялата игра с имената беше замислена незабавно след края на „ Южен поток “ от правния екип и съветниците на „ Газпром “. Те посъветваха българското държавно управление и „ Булгартрансгаз “ да прибегне до тези игри. Тази инструкция по този начин и не беше транспонирана в българското законодателство. Нарочно, с цел да показват „ Балкански поток “ като уголемение “, изясни Василев.

„ Борисов доста добре знае, че сега, в който този газопровод тръгне да работи, тогава той би трябвало да бъде контролиран от Европейски Съюз. Тарифите даже не са съгласувани с Асоциацията на енергийните регулатори. Ще има следствие за метода, по който са изразходвани парите “, добави той.

По отношение на американските наказания там категорично се загатва, че те няма да постановат наказания на политически фигури от страни-партньори по НАТО. Санкциите ще бъдат умни, които ще бъдат наложени върху фирмите, които застраховат газопровода, които го сертифицират. Такъв е казусът в този момент с норвежката компания, която отговаряше за узаконяването на „ Северен поток 2 “. „ Ние можем да чакаме тези наказания от Америка след 20 януари, когато пристигна новата администрация на Джо Байдън “, предвижда Василев.

Той счита, че „ Балкански поток “ ще изиграе своята роля единствено в случай, че се освободят изходните му потенциали и търговците могат да го употребяват, с цел да навлязат на пазарите на Сърбия, СР Македония и всички други пазари. Дотогава ще следим две конкуриращите се версии за „ Южния газов кулоар “.

„ Едната е съветската, която е продължение на версията за „ Южен поток “, въплъщаваща се сега в „ Турски поток “. В тази геостратегическа игра съветската версия се осъществя от Русия, Турция, България, Сърбия, Унгария. Ние избрахме да играем в съветската. Другата европейска версия, която се поддържа от Съединени американски щати, се осъществя от Азербайджан, през терминалите за ВПГ в Турция, Гърция и Хърватия. Там газът минава през Турция, Гърция и Италия. Забележете, Турция играе и в двата разновидността, а ние единствено в съветския. Това приказва всичко за огромните умения на основния геостратег на Републиката господин Борисов. В Русия има един израз, че когато Владимир Путин стартира да приказва за геостратегически планове, това значи, че ще се краде крепко “, заключи Илиян Василев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР