Националният институт за обществено здраве (НИОЗ) на Румъния съобщи днес,

...
Националният институт за обществено здраве (НИОЗ) на Румъния съобщи днес,
Коментари Харесай

Още две жертви на морбили в Румъния

Националният институт за публично здраве (НИОЗ) на Румъния заяви през днешния ден, че са доказани още два смъртни случая вследствие на морбили в страната, оповестява новинарският уебсайт Зиаре.

Според последния отчет на Националния център за наблюдаване и надзор на заразните заболявания (НЦНКЗБ) в границите на НИОЗ в интервала 1 януари-24 декември в Румъния са регистрирани 2735 случая на морбили, в това число три смъртни случая.

Първият смъртен случай от морбили беше при бебе на 7 месеца (неподлежащо на ваксинация) от окръг Брашов, което е било в контакт с 3-годишното си братче, което не е било имунизирано против морбили.

Вторият случай е също при 7-месечно бебе (неподлежащо на ваксинация) от общественост с имунизационно покритие под оптималното в окръг Брашов, където са регистрирани 27 случая на морбили, а третият случай е при възрастен на 35 години, неимунизиран против морбили, от Букурещ. Той е имал съпътстващи болести - многоброен миелом.

Потвърдените 2735 случая на морбили са регистрирани в 34 окръга и в град Букурещ, като най-вече са в окръзите Муреш (748) и Брашов (657), както и в столицата (352).

В интервала 6-24 декември 2023 година с тривалентната ваксина (морбили, паротит и рубеола) са имунизирани общо 23 475 деца, от които 4191 на възраст сред 9 и 11 месеца.

В началото на декември Министерството на здравеопазването разгласи зараза от морбили на национално равнище.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР