Националният институт за недвижимо културно наследство получи подкрепа в парламентарната

...
Националният институт за недвижимо културно наследство получи подкрепа в парламентарната
Коментари Харесай

Арх. Петър Петров: От 39 600 недвижими културни ценности защитени са само 480, това е катастрофа

Националният институт за недвижимо културно завещание получи поддръжка в парламентарната комисия по просвета и медии за незабавни промени в Закона за културното завещание, с цел да се спре унищожаването на недвижими културни полезности, оповестяват от ведомството. Това се случи откакто шефът на НИНКН арх. Петър Петров приказва пред членовете ѝ преди дни, съобщи
Недвижимото културно завещание е в положение на злополука. От 39 600 недвижими културни полезности, към сегашния миг са предпазени единствено 480. 39 120 са застрашените: от тях 20 241 имат статут, само че нямат режими на запазване, т.е. на процедура не са предпазени. 18 879 са декларирани, с или без краткотрайни режими и граници, и също не са предпазени. Археологическите са 15 567, от тях едвам 3444 са предпазени. Признати за културна полезност, само че без режими за запазване, са 10 000 могили от античността – те са застрашени. 2123 са единствено декларирани – те също са застрашени. Груповите недвижими културни полезности, които обгръщат историческите центрове на огромните градове в България, в по-голямата си част са застрашени – 124 са декларирани, само че нямат никакъв статут. Със отбрана се употребяват 67. Исторически обекти са с най-голям дял предпазени – 2296, имат статут и режими. 344 са застрашени. От 61 обекта на парковото изкуство единствено 18 са предпазени. 43 са застрашени. 305 художествени недвижими полезности са получили финален статут. Близо пет пъти повече – 1465 са застрашени, защото нямат финален статут и режими на запазване. Това са фрески от античността, ранното средновековие и Възраждането. Архитектурно-строителните недвижими културни полезности са в положение на разгром. В тази група влизат постройките в градските центрове, обект на най-вече капиталови планове. От близо 20 000 едвам 4658 са предпазени. Всички останали са застрашени. През последната година НИНКН работи спешно, с цел да резервира тези здания, само че все по-често съдът анулира решенията на специалистите, съобщи арх. Петров.
В ревюто си той акцентира, че Законът за културното завещание от 2009 година не пази недвижимите културни полезности, само че основава условия за административно закъснение и напън, корупционни въздействия и неяснота, сподели той.

По думите му измененията в настоящия закон са краткотрайно решение, до момента в който бъде основан нов закон, основан на законодателно изследване, на разбор и на идея за политиките в региона на опазването, каквато България няма от 30 години.

Арх. Петров уточни пет промени в ЗКН, които ще оказват помощ за по-ефективно запазване на недвижимите културни полезности:
Премахване на разрешението за „ преизграждане “ на недвижими културни полезности. С този термин в закона се прикрива необратимото разрушение на достоверни здания.По-строги наказания за притежателите, които унищожават недвижими културни полезности. Ефективен механизъм на подкрепяне на притежателите на недвижими културни полезности.Публични експертни препоръки към НИНКН и публични разисквания на планове за намеси по обекти с национално значение. Критериите, условията и проблемите ще станат забележими за обществото и ще бъдат лимитирани опитите за манипулиране на публичното мнение.Премахване на двустепенното координиране за планове без отношение към достоверността на обектите като краткотрайни маси за сервиране навън, рекламни материали и прочие Гражданите ще получават решенията в къси периоди, а специалистите ще се концентрират върху недвижимите културни полезности.Прецизиране на периодите за координиране. 4 месеца е срокът за съгласуването и на маси навън, и на общ организационен проект (ОУП). Масите навън лишават няколко часа, разглеждането на един несложен Общ устройствен план лишава месец, съгласуването му - още повече време. Прецизирането на периодите ще отстрани ненужното закъснение.
Според шефа на НИНКН са нужни и промени в института, с цел да работи той по-ефективно. Посочи 5 ограничения, с цел да се случи това:
Приемане на финансово обезпечена Национална стратегия за актуализация на листата на недвижимото културно завещание с граници и режими на запазване. Липсата на настоящ лист е фактор за заличаване на недвижимото културно завещание от дълги години, за двойни стандарти и корупция.Специализирана осведомителна система и цифровизиран списък – принадлежности за положително ръководство, успеваемост на услугите, бистрота и гласност на активността на НИНКН. Регистърът за над 38 000 обекта продължава да е на хартия, досиета на обектите – също.Нова конструкция на НИНКН с задоволително специалисти за осъществяването на вменените от закона действия. Липсват цели дирекции, не се правят основни действия поради пропуски в нормативната уредба, орязан щат, обидни заплати, финансиране на ръба на мизерията. От няколкостотин специалистите са сведени до 50.Делегиран бюджет, който подсигурява осъществяването на закона, в това число научно-изследователската и научно-приложната работа. НИНКН е единственият институт в Европейски Съюз без научна лаборатория, модерно съоръжение и програмен продукт за проучване, снимане и картографиране на недвижимите културни полезности.Механизъм за съдействие с общините, в това число посредством финансиране на планове за актуализация на листата на недвижимото културно завещание. Инструмент за това е програмата на Министерство на регионалното развитие за правенето на Общите устройствени проекти, значима част от които са недвижимите културни полезности. Общините имат директни отговорности за опазването на недвижимото културно завещание, само че постоянно не помнят това.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР