Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на

...
Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на
Коментари Харесай

НИНКН смята оградата на Небет тепе в Пловдив за недопустима

Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и Министерството на културата (МК) не са съгласували построяването на ограда в археологичния комплекс " Небет тепе " в Пловдив.

Оградата на Небет тепе е неприемлива. Тази позиция е поредна и непроменена в целия развой на координиране, траял към този момент няколко години, показват от института.

Удачният метод да бъде опазена недвижимата културна полезност е с видео наблюдаване , а не с ограда, считат от НИНКН. По техни данни на Небет тепе е излят бетон, който липсва в плановете, не попада във импортираната планова документи и не е координиран. Изпълнени са строителни дейности без никакви чертежи и без утвърждение от упълномощените институции.

Металната ограда на мястото нарушава архитектурния подтекст на остарелия град и съществуващите там солидни каменни огради, безапелационни са от института. Оградата също лимитира свободния достъп на жителите на Пловдив. Небет тепе е преди всичко градски парк, в който има археологически обекти, а не археологически обект, който би трябвало да бъде ограден.

Директорът на НИНКН арх. Петър Петров е посетил обекта през март тази година дружно с проектанта, заместник-кмета на Пловдив и представител на изпълнителя. На тази среща е поискано да спре осъществяването на оградата, като Петров за следващ път е повторил, че тя е неприемлива за остарелия град.

Миналата седмица НИНКН е потвърдил отново мнението си в писмо до Инспектората по запазване на културното завещание. В института не е постъпвало писмо от Община Пловдив с искане " на указания ". Не следва да се чака, че НИНКН и МК ще трансформират мнението си.

През август и октомври 2023 година е направена инспекция на обекта от контрольор по запазване на културното завещание, като е установено, че оградата не дава отговор на съгласувания план. Копие от протокола е изпратено от НИНКН до кмета на Пловдив Костадин Димитров.

НИНКН изяви вяра, че оспорването на мненията на държавните институции не е опит за прекачване на отговорност.

Проектът, по който се реализира реставрацията, е на арх. Румяна Пройкова. През февруари тази година тя заяви, че се очакваше до края на март да бъде подготвена Източната врата, а до 30 април би трябвало да завърши напълно реставрацията на Небет тепе. Това предават от " 24 часа ".

Припомняме още, през 2021 година и е изпратен за утвърждение от министъра на културата. През януари същата година, откакто построяването на редица уреди, огради и осветяване беше несъмнено като неуместно, методите по реституция останаха прекомерно неразбираеми, а градежът на ограда бе сметнат за неприемлив.

Мнението срещу основаването на ограда е изразено в мнението на НИНКН от 21 март 2022 година и доказано в друго мнението на тогавашния министър на културата от 5 април 2022 година
 Законови промени подпомогат опазването на културното завещание
Законови промени подпомогат опазването на културното завещание

Оптимизират се процедури и звена за по-добра отбрана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР