Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е възстановил статута

...
Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е възстановил статута
Коментари Харесай

Статутът на вече съборената "Двойна къща" като паметник на културата е възстановен

Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) е възстановил статута на монумент на културата на въпреки и към този момент съборената " Двойна къща " на столичния бул. " Васил Левски ". Вече несъществуващата постройка още веднъж по документи ще е със статут на архитектурен монумент на културата със статут " за сведение ", научи " Дневник " от НИНКН. В същото време от думи на министъра на културата Боил Банов неотдавна се схваща, че къщата евентуално няма да бъде преизградена напълно, а единствено елементи от нея ще бъдат " имплементирани " в новопостроена постройка.

От известно време министърът на културата Боил Банов дава обещание, че страната ще изиска от притежателите на съборената през април предходната година постройка на апетитно място в центъра на столицата, да я възстановят изцяло.

Къщата беше благосъстоятелност на Киро Киров, прочут с прякора Киро Японеца, който преди година я събори и планираше да построи под земята гараж на мястото. Тогава притежателят изрично отхвърляше да се съобрази с рекомендациите на страната и да реставрира постройката.

Наскоро министър Банов съобщи, че притежателят в последна сметка е решил, че е " по-добре да се съобрази с публичния интерес ".

От думите на Банов обаче се схваща, че

къщата едва ли ще бъде възобновена изцяло в оригинал

Пред " Дарик радио " Банов сподели, че притежателят ще извърши остарял и към този момент утвърден план за строителство на постройка, в която ще бъде имплементирана остарялата фасада и остарели елементи от " Двойната къща ".

Т.нар. Двойна къща е издигната преди 110 година от проектант Георги Тодоров и беше със статут на монумент на културата, само че в тежко положение след два пожара през последните години. В края на април предходната година по време на поредност от три почивни дни тя беше съборена.

Защитеният статут е анулиран дни преди балотажа на президентските избори

през 2016 година от тогавашния министър на културата в държавното управление на ГЕРБ Вежди Рашидов. Това се случва малко преди края на мандата на министъра. По време на разногласията и митингите към събарянето на постройката Рашидов трансферира към Националния институт за паметниците на културата отговорността за премахването на статута.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР