Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR) прогнозира, че

...
Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR) прогнозира, че
Коментари Харесай

NIESR прогнозира първо повишаване на британската лихва от АЦБ на заседанието през тази седмица



Националният институт за стопански и обществени проучвания (NIESR) предвижда, че Английската централна банка ще увеличи с четвърт % главната английската рента до равнище от 0,5% на започващото през днешния ден двудневно съвещание на банката. Според NIESR това ще бъде начало на резистентен цикъл на стягане на английската рента на всеки шест месеца, до момента в който главната лихвена ставка на АЦБ не доближи 2 на 100 през 2021-а година.

В постоянния си тримесечен отчет, мозъчният концерн предвижда стопански напредък във Англия от 1,6% през актуалната година, преди едва негово ускорение до 1,7% през 2018-а и през 2019-а година. NIESR чака, че английската стопанска система ще се уголемява приблизително с към 1,5% годишно в границите на идващите пет години, което е с към 0,25% под предходните прогнози.

Институтът предвижда, че инфлацията в страната ще удари пик от 3,2% през последното тримесечие на 2017-а година преди да стартира да отслабва назад към целевото равнище на АЦБ от 2 на 100 до втората половина на 2019-а година.

Мозъчният концерн също по този начин отбелязва, че стартиралите през юни договаряния за Брекзит са много постави и макар че те не престават да са в ход, напредъкът по тях е много муден. Според осреднените стойности на трите най-големи компании за залагания в Обединеното кралство, има шансове за нови предварителни избори в страната преди 2022-а година, отбелязва NIESR.

Набиращите скорост напоследък упования, че в четвъртък (2-ри ноември) Английската централна банка ще увеличи главната си лихвена ставка от рекордното историческо дъно от 0,25% до 0,50%, са в основата на сериозното повишаване на английската валута от началото на седмицата. Известна поддръжка за възходящото движение  на паунда оказва и изказване от вторник на основния договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние, че той е подготвен за ускорение на полемиките с английските управляващи по въпроса за Брекзит.

В сряда английската лира нараства с 0,2% към близо триседмичен връх от 1,3310 $ (най-високо негово равнище от 13-ти октомври насам) и към този момент се търгува надалеч над неговото дъно към 1,3069 $, достигнато в края на миналата седмица. В същото време еврото се намалява с 0,25% назад към неговото значимо дъно от 27-и септември към 0,8746 паунда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР