Националният институт по метеорология и хидрология публикува прогнозата си за

...
Националният институт по метеорология и хидрология публикува прогнозата си за
Коментари Харесай

Времето през октомври: температурите падат до 5°, максималните стигат 27° |

Националният институт по метеорология и хидрология разгласява прогнозата си за времето в България през октомври.

През първите дни от месеца температурите ще са под нормалните. Над Западна и Централна България ще има по-значителни разкъсвания и краткотрайни понижения на облачността, а над Източна ще се задържи най-вече облачно. Слаби валежи ще има в крайните източни региони.

Към средата на първото десетдневие в по-голямата част от страната ще е без превалявания, с раздрана облачност, над доста региони до най-вече слънчево. Ще бъде и по-топло.

От 1 до 6 октомври преобладаващите оптимални температури ще бъдат сред 16° и 21°. Минималните ще продължат постепенно да се намаляват. В събота ще са сред 5° и 10°, по Черноморието - 12°-16°. През почивните дни и при започване на идната седмица над Западна и Централна България ще има по-значителни разкъсвания и понижения на облачността, в неделя и понеделник до най-вече слънчево. В нощните часове и заран ще има условия за понижена видимост в низините и котловините. Минималните температури ще се намалят още малко и в по-голямата част от страната ще са под 10°. В неделя от югозапад ще стартира стопляне и към вторник дневните температури ще са сред 22° и 27°. Над крайните източни региони през първата половина от седмицата ще остане най-вече облачно, допустимо е да преръмява.

Към 7 октомври облачността ще се усили и до края на десетдневието ще доминира облачно време. Има нараснала възможност за превалявания, а температурите ще се намалят и още веднъж ще станат под климатичните правила.

През второто десетдневие се резервира наклонността за относително хладно време, само че към края на интервала температурите релативно ще се покачат и ще се приближат до нормите. Облачността ще е променлива, постоянно забележителна. В обособени дни на обособени места ще има и превалявания, най-вече слаби.

В началото на третото десетдневие температурите ще са към нормалните. През първата половина от интервала ще има повече слънце, само че се покачва вероятността за утринни мъгли или инверсионна облачност в равнинната част от страната. Около средата на десетдневието вероятността за превалявания е релативно по-голяма, а през последните дни на интервала понижава, тогава има изгледи и за относително високи температури.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР