Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: НИМХ може да бъде изваден от БАН и да премине към екоминистерството


Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) да стане част от структурата на Министерството на околната среда и водите, като по този метод бюджетът на института няма да бъде подвластен от този на Българска академия на науките. Това предложи в петък министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев изясни пред бТВ, че след вчерашната си среща с метеоролозите, които стачкуваха по-рано денем с искане на средства за естественото реализиране на работната си активност, схванал, че има едно огромно недоумение измежду тях за какво не получават поддръжка от останалите институти в Българска академия на науките.

" Години наред от Българска академия на науките обясняваха, че се нуждаят от повече пари и посочваха Национален институт по метеорология и хидрология като института, който има най-голяма потребност. Затова увеличихме дотациите за Българска академия на науките с 25% ", изясни Вълчев, само че не посочи за какво не са достигнали тези пари до метеоролозите.

“По исторически аргументи този институт е останал в структурата на Българска академия на науките, която сплотява чисто научни институти, които нямат непрестанно заложена задача, а сами си разпореждат научни задания и работят по тях”, уточни той и означи, че има учредения Национален институт по метеорология и хидрология да е отвън Българска академия на науките и да е на послушание, да вземем за пример, на Министерство на околната среда и водите.

По време на вчерашния си митинг метеоролозите оповестиха, че в случай че не получат незабавно най-малко 1.15 млн. лева, институтът може да спре да работи на 9 юли.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР