Националният фолклорен фестивал Любимото ми хорце ще събере в Плевен

...
Националният фолклорен фестивал Любимото ми хорце ще събере в Плевен
Коментари Харесай

Фолклорен фестивал ще събере в Плевен около 700 танцьори от цялата страна

Националният фолклорен фестивал " Любимото ми хорце " ще събере в Плевен тази събота към 700 танцьори от цялата страната, заяви на конференция Джейлян Демирев, хореограф и началник на Клуб " Северняците ", който е уредник на фестивала. 

В осмото издание на " Любимото ми хорце ", което ще се организира на сцената на Летния спектакъл в парк " Кайлъка " , ще вземат участие 23 състава от разнообразни градове на страната – Габрово, Разград, Дулово, Бургас, Русе, Монтана и други. 

" По правилник всеки състав си избира с какви хора да взе участие, фестивалът няма конкурсен темперамент ", акцентира Демирев. По традиция домакините от Клуб " Северняците " ще излязат първи на сцената. Тази година те ще се показват с достоверни хора от Добружданската област, децата ще изпълнят влашки хора. 

След края на фестивала в Летния спектакъл всички танцьори ще се насочат към площад " Възраждане " , където ще продължат с хората, като първото ще е Право северняшко хоро.

Всеки плевенчанин ще може да се причисли към танцьорите.

Според Джейлян Демирев при провеждането на такива конгреси с вход свободен , каквото е " Любимото ми хорце ", зад които стоят локални организации – читалища, танцови клубове и други, общинската администрация би трябвало да оказва поддръжка,  като не се изисква наем за залата или сцената. По този метод ще се " даде едно рамо " на плевенските създатели, счита Демирев. Той акцентира, че и тази година поддръжка при провеждането на фестивала оказват представители на локалния бизнес.

Началото на фолклорния фестивал на 4 юни (събота) ще е в 10:00 часа . От Клуб " Северняците " канят плевенчани да дойдат за откриването, с цел да поддържат домакините. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР