Националният дворец на културата и сградата на Софийската опера и

...
Националният дворец на културата и сградата на Софийската опера и
Коментари Харесай

Емблематични сгради светнаха в оранжево в борба срещу насилието над жени

Националният замък на културата и постройката на Софийската опера и балет в София светнаха в оранжево. Примерът им последваха Бургас, Варна, Русе, Пловдив и други градове. Поводът за това е Световният ден против насилието над дами.

„ От през днешния ден започват действия, които са част от акцията на Организация на обединените нации Orange the world, която се организира от 25 ноември до 10 декември, 16 дни на интензивности за елиминиране на насилието над дами и деца. Тази година взехме решение да разтеглим фокуса и с изключение на да се борим с насилието се опитваме да въведем някаква форма на превенция”, сподели президентът на „ Зонта клуб – Св. София” Росина Тодорова, който е уредник на събитията в столицата и добави, че част от интензивностите включват поредност от полемики, поредност от срещи с младежи, а операта дава билети за представления.

В акцията са се присъединили таксиметрови компании, градският превоз, в който на всички места са разлепени стикери. Те приканват жителите да не са безучастни и да са дейни в случай че станат очевидци на каквато и да било форма на принуждение – вербална, психическа, тъй като то има доста форми, написа Kanal 3.

„ В рамките на акцията в София се движи ретро трамвай, който също е брандиран в оранжево. Той ще движи до 10 декември от пл. „ Възраждане” до кв. „ Иван Вазов” и обратно”, уточни Тодорова.

Тя акцентира още, че няма точна статистика на дамите, претърпели принуждение, тъй като тематиката към момента е табу, тъй като те не подават сигнали и точно това е тяхната цел – да се разисква тематиката и тя да е във фокуса на публичното внимание.

В понеделник Българският фонд за дамите провежда митинг против насилието над дами от 18 ч. на „ Орлов мост”. По техни данни, от началото на тази година 28 дами са убити от своите някогашни или сегашни съпрузи, сътрудници или от техен непосредствен. Три деца са убити от своите татковци. Българският фонд на дамите пресмята, че на всеки две седмици една българка е убивана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР