Националният браншов синдикат Висше образование и наука (ВОН-КНСБ) настоява приетите

...
Националният браншов синдикат Висше образование и наука (ВОН-КНСБ) настоява приетите
Коментари Харесай

КНСБ иска незабавно изплащане на средствата за увеличаване на заплатите във висшите училища

Националният браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " (ВОН-КНСБ) упорства признатите средства от Закона за държавния бюджет (ЗДБ) за 2022 година - дотация за прехрана на образование в размер на 20 млн. лева, да бъдат преведени неотложно на държавните висши учебни заведения . Сега, не с актуализация на бюджета, както бе декларирано през днешния ден в пленарната зала на Народното събрание (НС). Това декларират от ВОН-КНСБ, с ръководител доцент Лиляна Вълчева.

Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката (МОН) не би трябвало да нарушават признатия от Народното събрание държавен бюджет за 2022 година, нямат право да постановат и ограничавания на средства, контрактувани само и единствено за заплати. Те са планувани като средства за спомагателна дотация за увеличение на трудовите хонорари на членовете на университетския състав в държавните висши учебни заведения. Към сегашния миг освен не е изпълнен Законът за държавния бюджет, само че и се основават спомагателни усложнения. Лицата, заемащи университетски длъжности, не могат да получат плануваните средства от 1 април т.г., които са директен резултат от напъните на ВОН-КНСБ и подкрепени от Съвета на ректорите за растеж на работните заплати с 15 %. Нарушено е правото на труд и навременно възнаграждение на дължимо заплащане на всеки един член на университетския състав в държавните висши учебни заведения, планувано в ЗДБ за 2022 година, като отплата на неподходящите последствия, резултат от инфлационните процеси в страната, показват от ВОН-КНСБ.

От синдиката упорстват от 1 юли 2022 година с идната актуализация на бюджета за 2022 година за допълваща дотация за прехрана на образование в държавните висши учебни заведения, която да е в размер на нови 20 млн. лева, с което общо за годината, средствата за прехрана на образование да станат 40 млн. лева

В момента в бюджета на държавните висши учебни заведения липсват средствата за нарастване на стипендиите на докторантите от 1 април 2022 година (от 550 лева на 750 лева.). ВОН-КНСБ настояваше и продължава да упорства тези средства да са на база не по-малко от 1000 лева стипендия, което към 1 април, когато влезе в действие действието на бюджет - 2022, е в размер на 11 млн. лева . За страдание, те не бяха планувани в бюджетите на държавните висши учебни заведения. Затова в идната актуализация на бюджет - 2022 желаеме средства за стипендиите в дотациите на държавните висши учебни заведения. В случай, че МОН е превел под някаква форма такива средства (както беше оповестено за нарастване на стипендиите на докторантите на 750 лева.), то при актуализацията настояваме те да са не по-малко от 1000 лева, което за идващото шестмесечие е в размер на спомагателни 4 млн. лева

Следователно ВОН-КНСБ упорства да се плануват в актуализацията на бюджет - 2022 за висше обучение и просвета общо 24 млн. лева за идващото шестмесечие, при изискване, че на висшите учебни заведения са предоставени спомагателни средства за стипендиите на докторантите. При липса на това изискване, новите средства за държавните висши учебни заведения са 20 млн.лв. за прехрана на образованието и 7,3 млн. лева за стипендии на докторантите, или общо 27,3 млн. лева Така общо за 2022 година средствата за държавните висши учебни заведения би трябвало да са 47,3 млн. лева, показват от ВОН-КНСБ.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР