Националният борд по туризъм настоява държавата да осигури 60 млн.

...
Националният борд по туризъм настоява държавата да осигури 60 млн.
Коментари Харесай

Бордът по туризъм иска 60 млн. евро за сектора от отпуснатите нови средства по ОПИК

Националният ръб по туризъм упорства страната да обезпечи 60 млн. евро за дребните и междинните компании в туризма от отпуснатите в допълнение 120 млн. евро от Европейска комисия по Оперативна стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения “ (ОПИК). Средствата би трябвало да отидат за подкрепяне на българските хотели, заведения, туроператори, екскурзоводи и самолетни компании, съобщи изпълнителният шеф на НБТ Д-р Полина Карастоянова. Според нея субсиидиите би трябвало да бъдат планувани за подкрепяне на сектора, изключително при предстоящата нова вълна на пандемията. Освен това да се плануват и повече средства за реклама на България в чужбина за зимния сезон и за лято 2022 година

Европейската комисия утвърди изменението на шест оперативни стратегии, финансирани от Европейския фонд за районно развиване и Европейския обществен фонд, в България, Италия, Испания, Унгария и Германия в границите на REACT-EU за общо 2,7 милиарда евро.

Увеличението на ресурса за България ще бъде употребявано за поддръжка на оборотния капитал за дребни и междинни предприятия (МСП). Очаква се към 2600 МСП да се възползват от поддръжката.

В останалите страни главно ще бъде подкрепят туризмът. В Италия 1 милиарда евро се прибавят към националната оперативна стратегия за метрополните области и градове. Ресурсите ще поддържат екологичния и цифровия преход, както и устойчивостта на тези градове. 80 млн. евро са заделени и за обществената система в градовете.

В Испания оперативната стратегия за Канарските острови ще получи в допълнение 402 млн. евро за отбрана на здравето, както и свързани с COVID-19 научни планове. Средствата също ще подкрепят прехода към екологична и цифрова стопанска система, в това число резистентен туризъм.

Почти 7000 МСП, най-вече от туристическия бранш, ще получат поддръжка поради финансовите усложнения, провокирани от пандемията. Значителна част от ресурсите ще бъдат ориентирани за обществена инфраструктура и услуги при изключителни обстановки.

В района на Галисия 305 млн. евро по линия на REACT-EU допълват оперативната стратегия. Тези средства са заделени за артикули и услуги в региона на опазването на здравето, прехода към цифрова стопанска система, цифровизацията на администрацията и на МСП, за екологосъобразни планове.

В Унгария оперативната стратегия за икономическо развиване и нововъведения получава в допълнение 881 млн. евро, които ще бъдат употребявани за безлихвен заем за оборотен капитал в поддръжка на над 8000 МСП и в поддръжка на скица за субсидиране на заплатите на служащите в предприятията, наранени от COVID-19.

В Германия провинция Бранденбург ще получи спомагателни 30 млн. евро за своята оперативна стратегия в поддръжка на туристическия бранш и МСП, наранени от пандемията от ковид, и за ограничения за цифровизация в културните институции и занаятчийските камари.

REACT-EU е част от NextGenerationEU и дава 50,6 милиарда евро в допълнение финансиране (по настоящи цени) през 2021 година и 2022 година за стратегиите по политиката на доближаване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР