Националният археологически музей с институт към БАН е домакин на

...
Националният археологически музей с институт към БАН е домакин на
Коментари Харесай

Изложбата Спортът в антична Тракия“ - калейдоскоп на спортните нрави в Древността

Националният археологически музей с институт към Българска академия на науките е хазаин на изложбата " Спортът в Антична Тракия ", проведена във връзка избора на София за Европейска столица на спорта през 2018 година. Целта е да се откроят мястото и ролята на спорта в тракийското общество през елинистическия и римския интервал, както и да се покаже богатото историческо и културно завещание на българските земи, видяно през призмата на спорта.

В предаването " Хоризонт до обед " шефът на НАИМ доцент доктор Людмил Вагалински изясни, че спортът, практикуван в тракийското общество е по-различен от гръко-римската класическа спортна просвета, за която има доста повече данни. Изложбата наблюдава навлизането на спортната просвета в всекидневието на античните траки. Каменни монументи и изображения върху керамични съдове от гръцките колонии по Черноморското крайбрежие онагледяват елинските обичаи в организирането на спортния живот и провеждането на спортни надпревари като надпреварване, мятане на диск, хвърляне на копие, дълъг скок, битка, бокс. Изложбата демонстрира и неповторим златен пръстен-печат с изображение на спортист, датиращ от края на V в. прочие Хр.

Спортували са голи и на избрани места, което е възмущавало някои мислители от Древността, описа Людмил Вагалински:

" Доста пълководци в древността са се възмущавали, че спортистите са много изнежени, желаят специфична диета, не устоят доста на напрежение, на неволи и в действителност не стават за бойци. Такива отзиви може да чуем и в този момент, само че в същото време има и едно поклонение към достиженията, надпреварват се да им дават разнообразни награди. Даже има, както и в този момент, пенсии при строго избрани правила. Интересното е, че пенсията, която получаваш пожизнено като бележит състезател, ти можеш да си я продадеш публично, законно правото на пенсия, на хора, които нямат нищо общо със спорта. " Освен законен бизнес с пенсиите на спортисти в Древността е имало и специфични диети за спортисти, както е в този момент, а днешният олимпийски лозунг „ Не е значимо да победиш, значимото е да участваш “ би бил безусловно неясен за гърците, римляните и траките – те са се състезавали за премия, посочи Людмил Вагалински. В коментар на политическия аспект на спорта, вниманието на управниците и максимата " Хляб и зрелища " той уточни:

" Там се има поради на първо място гладиаторски игри, които апропо имат много общо със спорта и да речем, огромни надпревари с колесници, които заменят днешния футбол, където се събират ужасно доста хора, имат си агитки, залагат се пари и страсти. Всъщност, изключително гладиаторските зрелища - тях към този момент императорите управляват, тъй като там се управлява и насочва силата на масите. Тяхното внимание се отклонява, има къде тази сила, даже отрицателна, да се изхарчи, както е в този момент на стадионите, и по тази причина управниците и шефовете обръщат изключително внимание върху тези прояви. Не върху театъра, не върху музикалните осъществявания. Не че и за там не се дават пари, само че както споделят още в древността, доста малко хора се интересуват от тях. Това е за елита, за по-просветените. Масата желае екшън. "  

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР