Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъжда удължаване на мярката 60

...
Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъжда удължаване на мярката 60
Коментари Харесай

КНСБ настоява мярката 60 на 40 да се върне към стария си вариант

Националния съвет за тристранно съдействие разисква удължение на мярката 60 на 40 от август до края на годината. 250 милиона лв. са обезпечени през актуализацията на тазгодишния бюджет.

Служебното държавно управление предлага за август да се кандидатства до края на месец октомври. Средномесечно ще се поддържа запазването на заетостта на 66 хиляди служащи.

Служебният заместител министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров акцентира, че мярката поддържа единствено опазване на заетостта и не компенсира инфлацията и изменената среда.

„ Тя няма за цел никакви други резултати - покриването и компенсирането на други процеси, които има в стопанската система от вида на повишение на инфлационен напън, повишение на цените на енергоносителите или на различен вид въздействие в икономическата среда "

КНСБ настоя 60 на 40 да се върне към остарелия си вид, работил до края на месец май тази година. Средства да получават всички компании със спад на оборота от 20 и повече %, като дефицитът на средства да се компенсира през идна актуализация на бюджета от бъдещият парламент.

Президентът на синдиката Пламен Димитров аргументира настояването с променената през последните два месеца икономическа среда.

„ Както компаниите не могат да бъдат подкрепени за тока през декември, до тогава я ги има, а ги няма половината, които в този момент са в затруднено състояние, по този начин и не можем да превишим мярката по-късно, тъй като просто тези хора няма да бъдат на работа. И няма да свърши работа. Така че в този момент би трябвало да разтеглим входа, да се върнем към 20% спад на продажби, или като вид естествено да създадем най-малко, в случай че запазим двата прага - 20-30%, а не както са сега 30-40% ".

Васил Велев - ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал, поддържа настояването на КНСБ обезщетенията да стигат до повече компании. Според него, в случай че не може да се върне остарялото състояние, са съгласни обезщетения да получават компаниите със спад в оборота от 25 на 100, като компенсацията за тях да се понижи от сегашните 50 на 40 % от осигурителния приход.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР