Националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР)

...
Националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР)
Коментари Харесай

Xората да си плащат сметката за ток на пазарен принцип, а компенсации да има само за енергийно бедните

Националните цели на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за тази година са: пълноправното участие на България в Шенген през 2024 година, в еврозоната - през 2025 година, а в Организацията за икономическо сътрудничество и раз - през 2026 година

Това разгласи на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция Кирил Домусчиев - ръководител на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и ротационен ръководител на АОБР за 2024 година.

Той уточни, че във връзка с Шенген постигнатото досега е сполучлива първа крачка, която бизнесът приветства. Успехът с приемането на България по въздух и вода би трябвало час по-скоро да бъде последван от приемането и отварянето на сухопътните ни граници, тъй като България губи милиарди, губи ги българският бизнес и страна, губим ги всички ние, съобщи Домусчиев.

Той уточни, че работодателите ще упорстват за съответните ограничения и стъпки, с цел да може страната ни допустимо най-скоро да стане пълновръстен член на Шенген.

По тематиката за еврозоната Домусчиев посочи обстоятелството, че към този момент имаме постоянно държавно управление и по думите му това дава вяра, че тази стратегическа цел за бизнеса има късмет и би трябвало да бъде реализирана през 2025 година

Според него това обаче зависи от провежданите политики – фискална, еластичен и по-развит пазар на труда, промяна на стопанската система към производства с по-висока добавена стойност, цифровизация, по-високи просветителни стандарти и други.

По думите му има детайли, които могат да ускорят тези процеси – покачването на кредитния рейтинг, положителни послания към външния свят, евентуална опция за привличане на вложители и по-голяма сигурност. 

Въвеждане на цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия за семействата е различен приоритет на АОБР. Според Домусчиев хората би трябвало да си заплащат сметката за ток на пазарен принцип, а обезщетения да има единствено за енергийно бедните. Компенсациите за бизнеса за скъпия ток обаче, важат за всички компании без значение каква е облагата им.

Домусчиев сподели, че работодателските организации ще не престават да упорстват пред държавното управление и държавните институции да се работи интензивно, с цел да се осъществя участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2026 г. 

Според него приемането на България в Организацията ще даде опция на страната да реализира значими промени, които да допринесат за модернизирането й и основаване на доста по-добър бизнес климат, за повишение на доверието на вложителите, интензивен стопански напредък и основаването на нови работни места.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР