Националните курорти да бъдат извадени от Закона за защита от

...
Националните курорти да бъдат извадени от Закона за защита от
Коментари Харесай

Шумът в националните курорти да се регулира с наредба, предлага Ангелкова

Националните курорти да бъдат извадени от Закона за отбрана от шума в околната среда и да се контролират в обособена разпоредба. Това предложение беше показано от министъра на околната среда Николина Ангелкова по време на петата годишна среща на Националния ръб по туризъм, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Ще извадим националните курорти от обсега на този закон. Така посредством специфична разпоредба, която ще напишем, разпоредбите за шума ще бъдат определяни от локалната власт. Мисля, че по този начин ще е по-справедливо ", съобщи Ангелкова преди откриването на форума.

Според министъра по този начин ще бъде открит баланс и ще се отговори на ползите на туристите, които няма да имат неверни упования от избора си за отмора. Министърът посочи, че това са оферти за промени в отрасловия Закон за туризма, само че те ще рефлектират и в закона за шума.

Ангелкова разяснява и тематиката за загражденията на плаж " Корал ". В отговор на въпрос за кадастралните проекти, съгласно които парцелите граничещи с плажа, са дюни, Ангелкова сподели, че министерството не се занимава с изработването на профилирани карти, а това е обвързване на Агенцията по геодезия и кадастър.

Ясно е записано в закона, че върху дюните не би трябвало да има нищо, сподели министърът и добави, че по тематиката ще бъде изискана инспекция. Отговорът идва след позиция на Камарата на геодезистите в България, че държавни и локални органи на властта нарушават конституцията както със своите дейности, по този начин и с безучастие по отношение на статута на плажа " Корал ", като позволяват строителство.

Промените в закона за шума, импортирани от вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание, плануват фрапантно ограничение на шума след 23 часа в обитаемоте места и курортите. С него от нощните заведения се изискват специфични ограждения, които да понижават шумовото замърсяване.

Вицепремиерът е изключително деен в бранша на туризма, който му е сектор, и по-конкретно с проблемите, свързани с шума от нощните заведения в курортите. По тази линия той постоянно влиза в пререкания през медиите с отрасловия министър Николина Ангелкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР